Aarhus-milliardærs oprydning bringer energifirma på ret kurs

Danske Commodities kom tilbage på ret køl i 2015 efter en voldsom opbremsning i 2014. Stifteren Henrik Lind har efter alt at dømme haft en stor finger med i spillet.

Foto: Liselotte Sabroe. Henrik Lind, næstformand for Danske Commodities
Læs mere
Fold sammen

Rigmanden Henrik Linds selskab, Dansk Commodities, præsterer et særdeles solidt regnskab for 2015 og kan igen føje et trecifret millionoverskud i bogen.

Resultatet før skat lyder på 30,7 millioner euro (ca. 230 millioner kroner) i 2015. Samtidig voksede selskabets indtægter med 17 procent fra 2,5 milliarder euro (knap 19 milliarder kroner) til 2,9 milliarder euro (knap 22 milliarder kroner).

»Jeg er meget tilfreds med, at vores fokus på kernevirksomheden og operational excellence virker, og at vi – takket være vores medarbejderes engagement og passion – nu er godt rustet til fremtiden,« siger virksomhedens tyske direktør Dirk Mausbeck i en pressemeddelelse.

Det er handel med forskellige energikilder som gas og strøm, der har gjort Danske Commodities til en fremadstormende virksomhed siden etableringen i 2004.

Men det gode 2015-resultat kommer faktisk på ryggen af et rædselsår i 2014, hvor virksomhedens overskud svandt ind.

Henrik Lind måtte faktisk i sommeren 2014 til stor forbløffelse for mange midlertidigt overtage ledelsen af sit selskab, der pludselig så den voldsomme vækst afløst af en knaldhård opbremsning. Lind havde ellers i fire år stillet sig i baggrunden som bestyrelsesformand.

Pludselig var evnen til at tjene penge gået fra en overskudsgrad på 2,4 procent i 2013 til blot 0,4 procent i 2014.

Ifølge Henrik Lind selv var ledelsen i Dansk Commodities blevet fartblind af opgangen i selskabet. Det havde ført til, at man havde ansat for mange medarbejdere - flere end økonomien kunne bære. Direktøren og finansdirektøren røg ud.

Henrik Lind gik ind og igangsatte en større fyringsrunde og rykkede rundt i virksomheden, der måtte sige farvel til omkring 100 medarbejdere. Den manøvre har tilsyneladende kastet resultater af sig i regnskabet og 2015.


Århusianeren valgte dog også at slippe tøjlerne i selskabet igen, der altså nu har tyskeren Dirk Mausbeck som direktør.

Henrik Lind, som oprindeligt er bankuddannet sidder i dag som næstformand for Dansk Commodities og er storaktionær.

På det seneste har han også været omtalt hyppigt på grund af sine bud på aktierne i Mols-Linien, der dog er blevet afvist.

41-årige Henrik Lind er med en formue på omkring 1,3 milliarder ifølge Berlingske Business blandt de 100 rigeste.

Business TV: Henrik Lind opgiver købsforsøg af Mols-Linjen