Aarhus Lufthavn overvejer at dyrke korn

Lufthavnene er klar til at tage helt nye metoder i brug for at skabe overskud. I Aarhus overvejer direktøren at dyrke korn.

Tirstrup lufthavn Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Thaysen

Aarhus Lufthavn overvejer at gå helt nye veje for at skabe overskud. Der er planer om at begynde at dyrke korn på de store ubrugte arealer, der ligger i forbindelse med lufthavnen 35 km nord for Aarhus. Det sker efter, at de kommunale ejere af lufthavnene i både Aarhus og Karup har været tvunget til at skyde penge ind i de lidende lufthavne.

Peter J. Høgsberg, direktør i Aarhus Lufthavn, siger, at han har flere alternative planer om at skabe en rentabel forretning.

»Det mest oplagte er, at vi kan begynde at dyrke noget korn på vores areal. Alle lufthavne har en frygtelig masse arealer, som bare ligger øde hen. I Odense tjente jeg ret gode penge på det,« siger Peter J. Høgsberg.

Han er netop tiltrådt som direktør i Aarhus og kommer fra en tilsvarende stilling i Odense Lufthavn. »Der er masser af muligheder, men lige nu undersøger vi, hvad vi ellers kan bruge lufthavnen til. Det kan også være at sætte solceller op på vores arealer,« siger Peter J. Høgsberg, som afløste Ole Paaske, der blev fyret i april.

Det skete, efter at et faldende passagertal har skabt økonomiske vanskeligheder, der har medført, at kommunerne bag lufthavnen har været nødt til at skyde ti millioner kroner ind i Aarhus Lufthavn.

Passagertallet falder fortsat

Men passagertallet bliver ved at falde, og i årets første seks måneder rejste 22 procent færre fra lufthavnen ved Aarhus.

I Karup Lufthavn har kommunerne skudt fem millioner kroner ind. Men også her falder passagertallene videre ned. Karup havde godt 34.000 afrejsende passagerer i første halvår. Det er mere end en halvering siden 2010, og de seneste tal tyder ikke på, lufthavnen kan nå de årlige 90.000 afrejsende, som skal til for at skabe et plus.

»Sker det ikke, kører vi med underskud. Vi har lidt, så vi klarer os. Det er op til ejerne, hvad der skal ske, men det er klart, at det skal ændre sig på længere sigt,« siger Erik Jakobsen.

I Sønderborg Lufthavn håber direktør Anders Sørensen, at flyselskabernes mangeårige problemer er ved at være overstået. »Jeg er optimistisk nok for fremtiden. Flyselskaberne har på europæisk plan fået skåret ind til benet og vil snart begynde at tjene penge igen. Samtidig håber vi, at den økonomiske udvikling i Danmark lige så stille er ved at vende opad igen,« siger Anders Sørensen.