Aarhus boykotter Ryanair

Medarbejdere og politikere i Aarhus Kommune må ikke længere bruge lavprisselskabet Ryanair, når de rejser i embeds medfør.

Foto: ANDREW YATES

Det er slut med at stige på et fly fra Ryanair i arbejdstiden, hvis du er medarbejder eller politiker i Aarhus Kommune.

Kommunen har nemlig valgt at droppe det omstridte lavprisselskab ved at tilslutte sig SKI-indkøbsaftalen (Staten og Kommunernes Indkøbs Service), er byder, at flyselskaberne skal give løn- og ansættelsesvilkår efter gældende overenskomster eller på overenskomstlignende vilkår.

»Vi har tilsluttet os den indkøbsaftale, der er på området, den såkaldte SKI-indkøbsaftale. Det betyder, at Aarhus Kommunes ansatte, når de rejser i embeds medfør skal benytte de selskaber, der er en del af den indkøbsaftale. Det er rigtigt, at Ryanair ikke en del af den aftale,« siger borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S).

Det er essentielt for at dæmme op for social dumping, mener borgmesteren.

»Social dumping er lig med dårlige arbejdsvilkår og unfair konkurrence, og med den nye indkøbsaftale aftale gør vi vores for at bekæmpe det,« siger Jacob Bundsgaard.

Beslutningen kommer ovenpå sagerne om social dumping blandt flyselskaber. Ryanair nægter at indgå en dansk overenskomst for sine ansatte, og det har skabt røre i mange af de danske kommuner. Københavns Kommune meldte i maj ud, at den har valgt at boykotte flyselskabet.

Som modsvar har Ryanair valgt at klage til EU-Kommissionen, da man mener, at det er i strid med EU-reglerne, når en dansk kommune nægter at lade de ansatte flyve med selskabet i arbejdstiden.

Jacob Bundsgaard har dog vanskeligt ved at se, at der skulle være noget forkert i at tilslutte sig en indkøbsaftale.

»Så må Ryanair jo byde ind på de indkøbsaftaler, der er. Det er klart, at en af de ting, man så skal leve op til, det er gældende løn og arbejdsvilkår som ligger som en forudsætning i de her aftaler for at sikre, at når vi bruger offentlige midler i Danmark, så gør vi det på den en måde, der ikke undergraver det danske arbejdsmarked,« siger borgmesteren.

16. maj skrev Berlingske Business, at en stribe andre kommuner ligeledes har valgt at droppe Ryanair, heriblandt Hvidovre, Ringsted, Roskilde og Brøndby.