Årets mest omtalte fantasi-produkt

Den har trukket presseomtale som andre produkter kun kan drømme om. Og den er allerede på vej mod verdensberømmelse. Problemet er bare, at Apple aldrig har lavet den.

Billedet er et et bud - og altså ikke ægte - på, hvordan en Apple iSlate kunne komme til at se ud. Men internettet vælter med andre bud. Og Apple har ikke selv sagt noget. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den er totalt fri fantasi, ingen har nogensinde set den - eller endsige bekræftet, at den overhovedet er under udvikling. Alligevel tager det mest omtalte fantasiprodukt i 2009 - Apples flade, trykfølsomme tablet-Mac - i disse dage for gud ved hvilken gang en tur i rygtemaskinen på nettet.

Men denne gang skulle det altså være ganske vist: Apples trykfølsomme, tasteturløse og cirka 10-11 tommer store lomme-computer, der kommer til at hedde iSlate, vil åbenbare sig i slutningen af januar, og den vil tilmed være ganske revolutionerende. Hvis det altså er rigtigt, at den kommer - men det er det, mener flere Apple-rygte-sites på nettet, der i den forløbne uge kunne afsløre, at Apple i al hemmelighed og via et dæk-selskab har registreret domænet iSlate.com i 2007. Og da slate betyder tavle - og da den rygtede flade Mac godt kunne ligne en tavle lidt - anser entutiasterne det nu for sandsynligt, at computeren faktisk ser dagens lys allerede om en måneds tid. .

Måske en slags netbook


Mens Apple fortsat fejrer den ene succes efter den anden og tilsyneladende har været totalt resistente overfor finanskrisen, har 2009 været et år, hvor selskabet ikke har lanceret de vilde nyheder, udover opgraderinger af de eksisterende produkter. Og mens den tidligere så voldsomt omtalte iPhone ikke længere har nyhedens interesse, har teknologimedierne nærmest hele året haft blikket stift rettet mod Apples iSlate, der - mener mange - ville være et fint bud på the missing link i selskabets portefølje.

Her har Apple nemlig som stort set eneste PC-producent ikke lanceret en mikrocomputer i netbook-klasse - ligesom at selskabet heller ikke har beskæftiget sig med en af tidens varmeste trends: E-boglæserne, der i Apples fravær hastigt har udviklet sig til også at være e-avis-læsere, e-magasin-læsere og e-almuligandet-læsere.

Måske også til en slags e-bøger


Og det er jo åbenlyst - i hvert fald ifølge spekulationerne - at Apple jo både har en optimal bog, avis og magasin-kiosk i form af den elektroniske butik iTunes Store, og sågar også allerede opfundet den optimale mikrocomputer i form af selskabets iPod Touch, der bare lige skal være lidt større og lidt kraftigere, før den kan bruges som en flad, lommevenlig mini-computer uden tastetur.

Om Apple er enige eller uenige er uvist og foreløbig må man konstatere, at produktet ikke findes - og at Apple heller ikke har bekræftet, at de roder med at udvikle det. Det har til gengæld allehånde analytikere, som store, velanskrevne medier som Wall Street Journal, Financial Times, New York Times og flere andre løbende har talt med i året, der gik. Rygterne har sågar været så vedholdende og så alment kendte, at Apples aktie slog sin egen rekord torsdag i sidste uge, da den brød gennem sin egen tidligere kursrekord - og endte på over 209 dollars.

Måske en iSlate. Eller en Macbook Touch.


Hvis det måske kommende produkt, der måske hedder iSlate - men som også tidligere har været kaldet Macbook Touch - kommer i slutningen af januar, er det dog med en forsinkelse på flere måneder. Ifølge tidligere rygter, skulle produktet allerede have været introduceret i efteråret, men blev udskudt, da Apple - ifølge rygterne - havde valgt at vente på, at såkaldte OLED-skærme blev billigere i produktion. OLED er en særlig skærmtype, der er yderst batteri-besparende, men også meget dyr endnu - og det rygtedes dengang, at elektronikgiganten LG havde bekræftet, at Apple havde bestilt et stort antal trykfølsomme OLED-skærme i netop den størrelse, der ville passe til den måske kommende tablet-Mac.

Men allerede dengang var produktet forsinket, for tidligere havde rygter peget på, at det trykfølsomme produkt skulle introduceres samtidig med at Apple-stifter Steve Jobs vendte tilbage til Apple efter en lang sygeorlov. Det skete imidlertid aldrig - og produktet blev derfor udskudt til efteråret, hvor det - ifølge spekulationerne - ikke nåede at blive klar til en planlagt presse-event, hvor Jobs måtte nøjes med at lancere en let opgraderet udgave af iPod Nano, nu med videokamera.Måske en sællert


Ifølge CNN og Financial Times, havde en senioranalytiker hos analysehuset Piper Jaffray ellers spået, at Apples iSlate ville sælge 1,4 mio. eksemplarer i 2010 til en pris på omkring 600 dollars stykket, og at den - forudsat at den overhovedet findes - vil begynde at blive leveret omkring marts. Det har taiwanesisk underleverandør til Apple i hvert fald angiveligt bekræftet. Analysen er desuden, at Apple ikke vil forsyne enheden med en fuld udgave af Mac-styresystemet Mac OS X, men derimod en opgraderet udgave af iPhonens styresystem, der har særligt fokus på alskens underholdningsindhold, der skal leveres gennem iTunes Store.

Hvis dimsen altså overhovedet kommer.

Men ifølge Fortune er det rimelig sikkert, at Apple den 26. januar vil afholde et endnu uannonceret pressemøde, hvor de vil annoncere det, der med meget stor sandsynlighed er iSlate. I hvert fald har Apple på denne dato lejet en stor sal i et konferencecenter i San Fransisco, og ifølge New York Times er Steve Jobs meget begejstret for den kommende tablet-mac, og Apple vil - ifølge rygterne - måske endda begynde en form for videoudlejningsservice samtidig.

Med andre ord er der ganske gevaldigt meget gang i rygterne i disse dage - og det vil føre for vidt at redegøre for al det spetakel, den ikke-eksisterende Apple iSlate har medført i alverdens teknoligimedier i løbet af året.Måske en isbryder


Når interessen omkring Apples iSlate er så stor, skyldes det dog - udover den almindelige presse-begejstring for selskabets mytologi - også, at Apple beviseligt før har fået hul på markeder, hvor ingen andre har haft succes. Således var Apple de første, der fik succes med at sælge digital musik på nettet, ligesom at Apple opfandt mobil-software-butikken App Store, som stort set alle andre mobilproducenter nu har efterlignet.

Og selv om Amazon kæmper en brav kamp for at markedsføre e-boglæseren Kindle, er markedet for e-boglæsere og tilsvarende 'flade' multimediemaskiner endnu småt. Får Apple igen heldet og dygtigheden med sig, kan selskabet være isbryderen, der skaber et marked for både tablet-pcen og digitalt salg af bøger, udlejningsfilm, spil, programmer og alt, hvad hjertet i øvrigt kan begære.

I dag er der nemlig et hul i markedet mellem smartphones som iPhonen og så op til den mindste klasse af netbooks - et hul, hvor Apple altså - ifølge rygterne - har set lyset og vil introducere en dims, der tilfredsstiller dem, der efterspørger noget større end en mobiltelefon, men samtidig mere tilgængeligt og lommevenligt end en mikro-bærbar.

Men foreløbig har Apple altså ikke sagt noget selv.