Årets CES-messe mindre og grønnere

Det grønne tema var dominerende på dette års CES-messe, hvor også netbooks og internet i fjernsynet slog igennem.

Foto: David McNew
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om alt på overfladen så ud som det plejede, lå der en tåge af tristesse henover verdens største messe for forbrugerelektronik, CES, i Las Vegas, der sluttede søndag.

Allerede inden messen var skudt i gang, stod det klart, at den ellers så pompøse begivenhed i år var kommet på skrump, på grund af den finansielle situation i USA, hvor huspriserne er styrtdykket, og banker krakket på stribe.

Las Vegas, der er scenen for begivenheden, er i disse dage en skygge af fordums storhed. De grandiose hoteller står overvejende tomme, og der utallige tomme sæder i byens casioner. Finanskrisens indhug i spillebyens besøgstal blev allerede fredag helt officiel, da Nevadas spillemyndigheder kunne afsløre, at der i november blev spillet for hele 16 procent færre penge end sidste år – og krisen er den største, siden man begyndte at indsamle data om omsætningen i Las Vegas.

Situationen er fortsat siden.

Men selv om finanskrisen raser, forsætter elektronikproducenterne med at udvikle nye, mindre og bedre produkter – og fladskærmTV er fortsat det helt store indsatsområde for de fleste. Stort set al teknologisk udvikling på området handler om at gøre fladskærmene tyndere og bedre – men producenterne er efterhånden ved at sætte handling bag et par af de storladne ord, de har slynget om sig med de sidste par år.

Internet på TV-skærmen
Det gælder blandt andet integrationen mellem TV og internettets mange muligheder. TV-køberne kan de kommende år se frem til, at deres TV kan trække indhold fra andre steder end blot antennekablet. Flere producenter, blandt andre LG, Sony og Samsung, demonstrerede på CES- messen TV- apparater, udstyret med internetforbindelse og internetvirksomheden Yahoos såkaldte Widgets. En art småprogrammer, som brugeren selv kan sammensætte alt efter, om man er interesseret i sportsresultater, vejrudsigten eller adgang til video- og fototjenester som YouTube og Flicr. TV med internetforbindelse har stort potentiale særligt i USA, hvor amerikanerne kan leje film direkte fra deres TV hos tjenester som Netflix – helt uden brug af computer. Endnu mangler vi dog at se den slags tjenester indført i Danmark i større stil, men at dømme ud fra interessen på CES, kommer vi til at se mere til det fremover.

Dertil kommer, at producenterne efterhånden har tilpasset sig forbrugernes krav om bæredygtighed. En ting er, at TV-apparaterne i dag bruger mindre strøm og kræver færre ressourcer at producere. En anden er, at en hel underskov af virksomheder på CES-messen fremviste innovative måder at lade mobiltelefoner, iPods og meget andet op på - uden at svine. Det gælder både solcelle-rygsække, brændselsceller i lommeformat eller kombinerede sol-panel og vindmøller i miniformat.

Den slags produkter fyldte mere på CES end nogensinde før – hvilket i særklasse også gælder tidens måske hotteste trend: Netbooks.

PC»er i lommeformat
De små bærbare, der ofte er så små, at de kan være i en jakkelomme eller en dametaske, har ramt markedet på det bedst tænkelige tidspunkt. De prisbillige små pc’er passer som en drøm ind i et stramt ressecionsbudget, og det seneste års tid har PC-producenter i hobetal sendt Netbooks på markedet.

En af CES-messens store nyheder var Sonys Vaio P.-netbook, der er dyrere end gennemsnittet, men også hører til blandt de absolut mest smagfulde. I bedste iPod-stil fås Vaio P i en række forskellige farver, og den lille otte tommer skærm til trods, er Vaio P i en klasse for sig. Også HP, Asus og Intel var på banen med nye netbooks.

Sidstnævnte lancerede fredag næste generation af sin Classmate PC, der egentlig var tiltænkt U-landes fattige børn, men som også er blevet et hit blandt vestens skolebørn. Den nye model har blandt andet trykfølsom skærm.

To af de helt store overraskelser på CES var dog Microsoft Windows 7, der skal rette op på bommerten med Vista, og som ved første øjekast ser rigtig lovende ud. Derudover sendte pressede Palm en smartphone på markedet, der ifølge flere internationale medier, faktisk har en chance for at revitalisere den pressede virksomhed.

Se flere billeder fra årets CES messe

Det får du i stikkontakterne i 2009