Aamund: Bavarian-topchefs ebola-aftale er et svendestykke

Det er et svendestykke for Bavarian Nordics topchef, Paul Chaplin, og en særdeles god dag for vaccinekoncernen.

Asger Aamund er bestyrelsesformand og storaktionær i biotekselskabet Bavarian Nordic Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer en af Bavarians største aktionærer, tidligere bestyrelsesformand Asger Aamund, der selv henter en urealiseret kursstigning på et tocifret millionbeløb på sine Bavarian-aktier som konsekvens af aktiemarkedets markant positive modtagelse af en ny aftale med det amerikanske medicinalselskab Johnson & Johnsons datterselskab Janssen om udvikling af en ebolavaccine.

Aktiemarkedet har taget godt imod partneraftalen og sender Bavarian-aktien op med 30 kr., eller 20 pct., til 180 kr. Dermed er Bavarians markedsværdi med ét slag steget med i underkanten af 800 mio. kr. til 4,7 mia. kr.

Med en ejerandel på 6,91 pct. er Asger Aamunds aktiepost blevet 54 mio. kr. mere værd. Den samlede værdi er 324 mio. kr.

- Det er en glædelig dag, og specielt som tidligere formand er jeg glad for, at dagen er et bevis på, at vi valgte den rigtige mand som ny koncernchef. Han har været ankermand på den her aftale, både forhandlingsmæssigt og på det forskningsmæssige område, da det var ham, der satte forskningen i gang inden for ebola, siger Asger Aamund til Ritzau Finans.

Paul Chaplin, der har været i Bavarian Nordic siden 1999, overtog rorpinden i Bavarian Nordic den 28. maj, hvor den daværende direktør, Anders Hedegaard, forlod selskabet for at blive direktør i høreapparatselskabet GN Resound.

Med aftalen med Johnson & Johnson får Bavarian Nordic sin første store partneraftale med et førende medicinalselskab, hvilket ifølge Asger Aamund netop har været efterspurgt i investorkredse.

- Det handler om, at det anses for at være en ekstern godkendelse af en teknologi, hvis et af de helt store selskaber vil indgå en aftale, siger Asger Aamund.

Johnson & Johnson vil nu investere 251 mio. kr. i Bavarian Nordic via tegning af nye aktier, svarende til op til 6,4 pct. af den eksisterende aktiekapital. Janssen betaler også 25 mio. dollar i forudbetaling for licensrettigheder til ebola-vaccinen og har forudbestilt 1 mio. doser, som ventes leveret i 2015. Prisen på de 1 mio. doser er aftalt til 99,3 mio. dollar, hvoraf de første 70,8 mio. dollar falder som forudbetaling.

I forbindelse med den nye aftale oplyser Bavarian også, at der føres partnerdiskussioner med medicinalfirmaer om behandlingsvaccinen Prostvac, der er i klinisk fase 3.

- En række firmaer viser for øjeblikket interesse i Prostvac, og Bavarian Nordic er nu i kontraktforhandlinger, oplyses det, samtidig med at det understreges, at der ikke kan gives garanti for en aftale.

Bavarian Nordic havde da formentlig også helst set, at det ikke var nødvendigt at kommentere, hvor langt man var i forhandlingerne om Prostvac, der af flere analytikere ses som et muligt guldæg, mener Asger Aamund.

- Men man har været nødt til at melde ud, for når der laves en rettet emission, så er man nødt til at oplyse alle potentielt kursfølsomme oplysninger om selskabet, siger Asger Aamund, der ikke selv har yderligere indblik i forhandlingerne.

/ritzau/FINANS