Åben krig om ansvar for Se og Hør-sag

Med et usædvanligt hårdt angreb på IBM åbner Dankort-ejeren Nets nu for et slagsmål om ansvaret for Se og Hør-skandalen.

Direktør for Nets', Bo Nilsson, langer hårdt ud efter samarbejdspartneren IBM. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nets og IBM indleder nu et højst usædvanligt opgør om ansvaret for den meget omtalte Se og Hør-sag, som blev afsløret for fire måneder siden. Nets mener, at IBM bør tage situationen langt mere alvorligt, og det får nu for første gang den amerikanske virksomheds danske chef til at udtale sig om den dramatiske sag.

Både Nets og selskabets underleverandør, IBM, blev udsat for hård kritik for manglende sikkerhed, efter at det i foråret kom frem, at en IBM-medarbejder, der udførte opgaver for Nets, havde givet oplysninger til Se og Hør. Oplysningerne gjorde det muligt for ugebladet at spore, hvor kendte og kongelige opholdt sig.

»Vi er selv underleverandører til virksomheder, banker og andre. Vi har taget det her yderst seriøst. Jeg vil anbefale, at IBM tager den her sag lige så seriøst som os. Det føler jeg, at de er begyndt på, men det skal de også gøre, og de skal blive ved med det i årene fremover,« siger Bo Nilsson, der er administrerende direktør i Nets.

Han siger, at Nets, siden sagen kom frem, har gennnemført flere end 20 forskellige initiativer, der skal forbedre sikkerheden. Nets har blandt andet strammet op på, hvordan selskabet gemmer data, og ændret den overvågning, som skal afsløre, hvis en medarbejder anvender systemet på en uretmæssig måde.

Bo Nilsson siger, at striden med IBM ikke umiddelbart får konsekvenser for sam­arbejdet mellem de to.

IBM genkender ikke anklagen

Lars Mikkelgaard-Jensen, adm. direktør for IBM Danmark, siger, at han ikke kan genkende Bo Nilssons opfattelse af, at IBM ikke har taget opgaven alvorligt.

»Det er jeg ikke enig i. Vi har bestemt taget det her seriøst. Sikkerhed er et kerneområde for vores virksomhed. Vi har et stort forretnings­område på sikkerhed, og vi har generelt en meget høj standard på det her område,« siger Lars Mikkelgaard-Jensen i den første kommentar nogensinde om Se og Hør-sagen.

Han siger, at IBM sammen med Nets har gennemgået, hvorfor det kunne lade sig gøre for en medarbejder at få adgang til de følsomme oplysninger.

Han mener, at de interne procedurer nu er strammet så kraftigt, at en tilsvarende sag ikke kan ske igen.

»Det forhold, som den pågældende tilsyne­ladende har udnyttet, har vi sikret, ikke kan ske igen. Men det overordnede, som denne sag understreger, er, at der ikke kun er behov for at kigge på eksterne trusler, men også interne ricisi. Det gælder ikke kun hos os, men helt generelt,« siger Lars Mikkel­gaard-Jensen.

Han mener fortsat, at IT-koncernen har et godt forhold til Nets.

»Det er klart, at vi har været igennem en meget arbejdsom periode, hvor vi var nede i mange detaljer. Vi har et rigtig godt samarbejde om en række aktiviteter,« siger han.

Ekspert forstår Nets’ angreb

Peter Kruse, IT-ekspert hos CSIS, kan godt forstå, at Nets nu går til angreb på IBM.

»Jeg er ikke overrasket over det voldsomme angreb fra Nets på IBM, og jeg synes, at det er begrundet. Det er svært at se, at de overhovedet har handlet i denne sag,« siger Peter Kruse.Se og Hør-sagen eksploderede i foråret 2014 med bogen »Livet, det forbandede«, som tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen er forfatter til.

En intern undersøgelse hos blad­koncernen Aller bekræftede i juni, at Se og Hør i tre år havde brugt og betalt for oplysninger fra kilden. Ifølge Aller var der blevet udbetalt 310.000 kroner til kilden i perioden – hovedparten sort.

Bogen har ført til en politiefterforskning, en intern undersøgelse i Aller-huset og en fortrolig redegørelse fra Nets til Finans­tilsynet.

På Christiansborg førte Se og Hør-skandalen før sommer til krav om redegørelser og undersøgelser. Nets har udarbejdet en redegørelse til Finanstilsynet, som hverken offentligheden eller Folketinget kan få indblik i. Datatilsynet har også undersøgt sagen, og det førte i august til, at Datatilsynet sendte sagen videre til politiet, da Se og Hør potentielt også har overtrådt persondataloven.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) har nedsat et embedsmandsudvalg, der skal kortlægge beskyttelsen af oplysninger om borgernes elektroniske betalinger. Justits­ministeriet oplyser, at arbejdsgruppen ventes at være færdig med arbejdet ved udgangen af oktober.