A.P. Møller - Mærsk vil børsnotere Maersk Drilling i København

Danmarks største virksomhed, A.P. Møller - Mærsk, er klar til at sende boreplatformsselskabet Maersk Drilling på børsen i København. Familien bliver som storaktionærer i det separate selskab

Administrerende direktør for A.P. Møller - Mærsk, Søren Skou, har frasolgt store dele af A.P. Møller-konglomeratet. Nu lægger han an til en seperat børsnotering af Maersk Drilling. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Danmark får snart et nyt selskab på fondsbørsen. Det står klart, efter at A.P. Møller - Mærsk i forbindelse med sit regnskab for årets første seks måneder har offentliggjort, at Maersk Drilling vil blive børsnoteret seperat fra resten af det gamle konglomerat i løbet af 2019.

»A.P. Møller - Mærsk har besluttet sig for at forfølge muligheden for en seperat notering af Maersk Drilling på Nasdaq København,« skriver selskabet i sit halvårsregnskab: »Efter at have evalueret de forskellige, tilgængelige muligheder for Maersk Drilling, har A.P. Møller - Mærsk konkluderet, at Maersk Drilling som et selvstændigt selskab præsenterer de mest optimale, langsigtede udsiger for dets aktionærer,« skriver Mærsk videre.

Som en del af forberedelserne til børsnoteringen har et konsortium af internationale banker sikret Maersk Drilling en gældsfacilitet på 1,5 mia. dollar for at sikre selskabet en god kapitalstruktur efter noteringen.

Historisk har Maersk Drilling været et af de fire hovedben i A.P. Møller-gruppen sammen med Maersk Line, APM Terminals og Maersk Oil. Efter Søren Skou tog over som administrerende direktør, startede gruppen en fokusering af det store konglomerat henimod shipping og logistik, hvilket samtidigt betød, at energiaktiviteterne skulle udskilles.

Tidligere har A.P. Møller - Mærsk afhændet Maersk Oil til fransk Total, mens tankskibsselskabet Maersk Tankers blev købt af A.P. Møller Holding, der er investeringsselskabet for A.P. Møller Fonden, som ultimativt ejer størstedelen af A.P. Møller - Mærsk. Robert Uggla, der er adm. direktør i A.P. Møller Holding skriver i en mail til Berlingske, at Holding fortsat vil være medejer af Maersk Drilling.

»A.P. Møller - Mærsk har gennemført en grundig analyse, hvor man har identificeret den mest optimale løsning for at Maersk Drilling kan fortsætte med at bygge på sin ledende industriposition. Vi hilser A.P. Møller - Mærsks initiativ om at forfølge en udspaltning af Maersk Drilling velkommen, og hvis den bliver gennemført, ser A.P. Møller Holding frem til at blive en stor aktionær i det separat noterede Maersk Drilling,« siger Robert Uggla.

Maersk Drilling har længe været presset af de enorme olieprisfald og den følgende globale opbremsning af investeringer i oliesektoren. Der er stadig overkapacitet i markedet, men på grund af de forbedrede oliepriser er Maersk Drilling ved at være ude af de største problemer. Driftsindtjeningen i andet kvartal var 159 mio. dollar.

Planen om at udskille energiaktiviteterne fra Mærsk blev annonceret i sommeren 2016, og efter planen skal processen være færdiggjort ved udgangen af 2018. Efter at løsningen til Maersk Drilling er fundet, mangler Søren Skou og vicedirektør Claus V. Hemmingsen nu kun at finde en løsning for Maersk Supply Service. A.P. Møller - Mærsk skriver i sit regnskab, at man fortsat arbejder på en løsninger for den del af selskabet.