Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
A.P. Møller - Mærsk kan snart være på vej til at underskrive en ny aftale med regeringen om det omstridte Tyra-felt. En aftale, der giver det danske selskab bedre vilkår og kan betyde investeringer for op mod 30 mia. kr.
»Vi er i samtaler med regeringen om Tyra. Det foregår i en positiv og konstruktiv dialog, og vi forventer, at vi kan nå en aftale til gavn for både Danmark og Mærsk,« siger Søren Skou, adm. direktør for A.P. Møller - Mærsk.
Kort før nytår gjorde det danske selskab det ellers klart, at parterne havde svært ved at nå til enighed, og at A.P. Møller - Mærsk ville gå i gang med at lukke det centrale Tyra-felt ned. Men kort inde i januar blev forhandlingerne genoptaget.
Tyra er vigtig, fordi 90 pct. af den danske gas løber igennem feltet. Når A.P. Møller - Mærsk og regeringen ikke til enighed, vil produktionen fra feltet blive indstillet 1. oktober 2018.
Problemet er, at det ifølge Mærsk ikke længere er forsvarligt at fortsætte arbejdet på Tyra. Den vurdering er kommet, efter at vejrforholdene har fået platformen i området til at synke ned i havbunden. Derfor er der behov for en opfattende genopbygning af Tyra, hvor der endnu er gas til ti års dansk forbrug. Men det er ikke rentabelt for Mærsk, hvis ikke skattebetingelserne bliver mere lempelige, har det danske selskab forklaret.
»Det er klart, at de nuværende rammebetingelser ikke vil støtte en fuld udbygning af Tyra. For Mærsk giver det en upside, som vi ellers ikke ville få, og for staten vil det give yderligere ca. ti års forbrug af gas og 4.000 blivende arbejdspladser,« siger Søren Skou.
Og der er mange penge på spil.
»Der skal investeres 30 mia. kr. i at genopbygge feltet. Det svarer til at bygge en Storebæltsbro og lidt til. Det giver god mening at forsøge at finde en løsning på det her,« siger Søren Skou.
Det er Maersk Oil, der opererer Tyra-feltet for DUC, som er et partnerskab mellem A. P. Møller - Mærsk, britisk-hollandske Shell, amerikanske Chevron og Nordsøfonden, som den danske stat ejer.