A-kasse fyrer KMD

FTF-A har revet sin kontrakt med IT-giganten KMD i stykker og skiftet til konkurrentens nye A-kassesystem som seneste problem i rækken for KMD.

Kommunerne har nu opsagt en del af deres aftale med IT-giganten KMD. Arkivfoto: KMD Fold sammen
Læs mere

Mens pennen stadig nærmer sig den fyringsseddel, som kommunerne har klar til IT-giganten KMD, har fagforeningen FTFs A-kasse allerede skrevet under og gjort KMD til fortid.

FTF-A har ifølge Finans.dk fyret KMD fra udviklingen af et helt nyt A-kassesystem og i stedet valgt KMDs konkurrent, Netcompany.

»Vi har ophævet den aftale, som vi havde med KMD,« siger Michael Darmer, administrerende direktør i FTF-A, til Finans.dk.

Skifter til konkurrenten

KMD Føniks-systemet skulle have effektiviseret arbejdsgangene i FTFs A-kasse og sikre, at de 140.000 medlemmer selv kunne betjene sig på alle tider af døgnet, så ventetiden faldt, og man hurtigere fik svar på sine forespørgsler om f.eks. dagpenge.

Aftalen er indgået i 2014 og var femårig » efter en udbudsproces med deltagelse fra IT-branchens toneangivende aktører på markedet«, som KMD dengang skrev i sin pressemeddelelse, uden at det fremgår, hvor stor kontrakten var.

Nu dropper FTF-A også sit gamle KMD-system for at bruge Netcompanys, der allerede er i anvendelse hos 13 andre arbejdsløshedskasser.

»Det har været vigtigt for os, at Netcompany er kendt som en IT-leverandør, der leverer til tiden - ikke mindst i lyset af den forestående dagpengereform er det vigtigt at kunne tilbyde sikker IT-understøttelse så hurtigt som muligt,« siger Michael Darmer i en pressemeddelelse om skiftet.

KMD er i stormvejr, fordi selskabet, der i dag ejes af den amerikanske kapitalfond Advent International, ikke leverer nye IT-systemer til kommunerne til tiden. Derfor må kommunerne hver måned betale dyrt for at kunne køre videre på de gamle IT-monopolsystemer, som KMD også står bag.

Milliarderstatningssager truer KMD

Kommunernes tålmodighed er nu brugt op, og KMD ser fyresedlen vifte foran sig, mens kommunerne undersøger, hvem de kan få til at løse opgaven i stedet. KMD skal levere det grundsystem, som en række andre systemer skal kobles til, og som sammenlagt skal skære mindst 25 procent af kommunernes IT-regning. Foreløbig er et af de andre systemer, som andre IT-leverandører skulle lave, klar men kan ikke tages i brug, fordi KMD er bagud og bliver ved med at øge forsinkelsen. Men de øvrige systemer vil heller ikke kunne tages i brug, før KMD har leveret, og lige nu er der 15 måneders forsinkelse.

Også pensionskassen ATP har bebudet et sagsanlæg i mangehundredmillionersklassen over KMDs forsinkelser på andre offentlige systemer, som det ATP-administrerede Udbetaling Danmark står og venter på.

Oveni har Skatteministeriet lagt sag an mod KMD og krævet knap 700 millioner kroner for det nu skrottede inddrivelsessystem EFI, der aldrig kom til at virke.

Sagerne kommer på et meget ubelejligt tidspunkt for KMD, der er ved at planlægge en børsnotering. Den store, negative omtale af KMDs evner til at levere til tiden giver solide ridser i KMDs image og dermed også i den pris, som mulige investorer ville betale for at købe sig ind i selskabet.

Opdateret 2017-02-09: Det er foreløbig kun et og ikke som skrevet oprindeligt flere af de øvrige IT-systemer, der lige nu er færdigt og venter på, at KMD også bliver det.