90-årig musikfødselar slår indtægtsrekord

Komponister, sangskrivere og musikforlag kan se tilbage på 2015, som det hidtil mest indbringende år. Det netop offentliggjorte regnskab fra Koda viser, at organisationen med de 43.000 medlemmer sidste år havde indtægter på 860 mio. kr. Lukas Graham og MØ ventes at sætte deres præg på de kommende årsregnskaber.

MØ og Lukas Graham. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Koda, der i år runder 90 år, kan fejre fødselsdag med indtægtsrekord. I forhold til sidste år er indtægterne dog kun steget marginalt, men set over de sidste fem år er indtægterne steget med 40 pct. Det skyldes et generelt øget musikforbrug, ikke mindst via streaming, men også nye digitale tjenester i TV-verdenen og flere indtæger for dansk musik spillet i udlandet.

Koda sørger kort fortalt for, at musikkens skabere får betaling, når deres musik spilles offentligt.

Fremgangen på indtægtssiden skal ses i lyset af, at hele musikindustrien er hårdt ramt af digitaliseringen, hvor særligt den Google-ejede Youtube lukrerer på musikbranchen, som ikke får indtægter, der modsvarer al den musik, der afspilles verden over via den populære tjeneste.

»Digitaliseringen har rystet hele musikindustrien og medvirket til, at en række forlag, autorer og pladeselskaber ikke længere har de samme indtægter som tidligere. Derfor gør vi, hvad vi kan for at øge indtjeningen på så mange områder som muligt til glæde for vores rettighedshavere,« siger direktør, Anders Lassen, Koda.

Trods en ubrudt vækst i indtægterne de seneste fem år, tør han ikke garantere, at det fortsætter. Ja, kurven kan endda risikere at knække på grund af faldende indtægter.

»Vores store udfordring i de kommende år bliver at sikre, at vi bliver kompenseret for det fald, der er i de traditionelle medier og få det flyttet over på de digitale medier. Og da har vi nogle udfordringer med digitale mellemmænd som Youtube og andre, der ikke følger de samme spilleregler, som andre. Lykkes det at få lovgivningen justeret så tjenester som Youtube skal følge de spilleregler, der gælder for andre musikstreamingtjenester, kan vi godt se frem til en fortsat stigning i indtægterne. I modsat fald kan indtægterne risikere falde,« siger Anders Lassen.

 

At få Youtube til at makke ret, er foreløbig en opgave, der er lagt i hænderne på politikerne i EU og USA. EU-Kommissionen har bebudet et lovudkast til sommer,

Koda havde sidste år indtægter fra udlandet for over 50 mio. kr. Det er penge, som tilflyder den danske forvaltningsorganisation, når danske komponister og sangskriveres numre spilles i udlandet. Indtægterne fra udlandet er steget støt de seneste 10 år, men i både 2016 og 2017 venter Anders Lassen ekstraordinært gode år, hvad angår indtægter fra udlandet. Han venter, at MØ's store hit Lean on og Lukas Grahams 7 Years, der i øjeblikket går sin sejrsgang verden over, vil skæppe godt i kassen. En optælling, som KODA har fået foretaget, viser, at 7 Years på fire tilfældigt udvalgte dage blev spillet 38.000 gange over hele verden på radio. Hertil kommer streaming, TV, koncerter mm.

»Pengene fra de to hits er ikke med i 2015-regnskabet. De kommer i de kommende år, og jeg glæder mig rigtig meget til at se afregningerne fra udlandet i 2016 og 2017, for det er nogle af de største hit, vi har haft i mange år,« siger Anders Lassen.