9 af 10 danskere har ikke styr på it-sikkerheden

Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande, men få tager netsikkerhed alvorligt. Ny offentlig kampagne skal rette op på vidensgabet.

Langt de fleste danskere beskytter deres digitale privatliv med kodeord, der er nemme at gætte for it-kriminelle eller forsmåede ekskærester, skriver Politiken onsdag.

Faktisk har 9 ud af 10 danskere ikke styr på it-sikkerheden. Det konkluderer Finansministeriet i en undersøgelse, foretaget sammen med flere styrelser.

»Vi har været rigtig gode herhjemme til at følge med den digitale udvikling, der er med til at gøre mange ting nemmere i hverdagen. Men vi har haft sværere ved at vænne os til, at vi skal tage en række forholdsregler, når vi færdes på nettet. Det skal vi blive bedre til, og derfor sætter vi den her kampagne i gang«, siger minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V), der fra starter en ny offentlig kampagne, ’Vi holder hackerne ude’, som skal hjælpe danskerne med it-sikkerheden.

Analysebureauet Userneeds har spurgt 1.042 danskere om deres forståelse af it-sikkerhed. Af svarene fremgår det, at 9 ud af 10 laver mindst en af fem grundlæggende sikkerhedsfejl. Enten har de færre end 12 tegn i deres primære kodeord, benytter ikke to-trins-login, sikkerhedskopierer ikke deres data, har slået automatisk opdatering fra, eller også opbevarer de deres NemID-nøglekort digitalt.