85 procent af alle telefoner er nu med Android

Googles mobilstyresystem fortsætter sin fremgang, mens Windows-telefonerne til gengæld snart skal søges med lup. På et år er mobilsalget steget med 50 millioner styk.

Samsung er verdens største mobilproducent og også den største producent af smartphonetelefoner med Googles styresystem Android, som nu ligger på næsten 85 procent af alle nye telefoner. Arkivfoto: Kim Hong-Ji, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Android-telefonernes dominans på verdens mobilmarked fortsætter mod nye højder. Næsten 85 procent af alle nye smartphonetelefoner er nu fra fabrikken »født« med Googles mobilstyresystem, og det samlede smartphonesalg er på et år vokset med næsten 50 millioner telefoner.

I juli-september blev der fragtet 352,8 millioner smartphonetelefoner ud fra al verdens fabrikker mod 305,3 millioner for et år siden, viser nye tal fra analysehuset Gartner, der følger teknologimarkederne tæt. De 84,7 procent - svarende til 298,7 millioner - kommer med Android, en fremgang fra 83,3 procent for et år siden. Også Apples iOS, som kun bruges i iPhone-telefoner (foruden iPad-tavle-PCer), vinder frem og sidder nu på 13,1 procent af smartphonemarkedet mod 12,5 procent for et år siden.

Windows skal søges med lup

Til gengæld er andelen af telefoner med Microsofts Windows som styresystem nu mere beskeden end nogen sinde. Kun 1,7 procent af alle nye smartphonetelefoner kommer med Windows, hvor det for et år siden var 3,0 procent. Microsoft har da også lagt sin strategi om. Efter overtagelsen af finske Nokias mobilproduktion har Microsoft været den største mobilproducent af Windows-telefoner, men den amerikanske softwaregigants nye topchef, Satya Nadella, har besluttet at skrue ned for den brede mobilproduktion og i stedet satse på færre og bedre Windows-telefoner.

Til gengæld forventer Microsoft, at det nyligt lancerede Windows 10 vil kunne vinde fleres hjerter. Windows 10 er Microsofts første styresystem, som i samme form kan bruges på tværs af PCer, tavle-PCer, mobiltelefoner og snart også Microsofts spillekonsol, Xbox One. De første af Microsofts Lumia-telefoner med Windows 10 får premiere i Danmark i begyndelsen af december.

Sydkoreanske Samsung er fortsat verdens ubestridt største mobilproducent. Lige under hver fjerde smartphone - 23,7 procent - står der Samsung på. Det er en beskeden tilbagegang fra 23,9 procent for et år siden. Amerikanske Apple har vundet en anelse terræn med en fremgang fra 12,5 til 13,1 procent af smartphonemarkedet, men den store højdespringer er kinesiske Huawei, som i Danmark blandt andet står for TDCs mobilnet. Huawei er gået frem fra 5,2 til 7,7 procent af verdensmarkedet for smartphones. På fjerdepladsen ligger kinesiske Lenovo, som har købt den amerikanske mobilproducent Motorola, med 4,9 procent, mens Xiaomi - også kaldet Kinas svar på Apple - ligger en my under med samme 4,9 procent.