82.000 oplysninger om hver dansker gemt på et år

Teleselskaberne har på 12 måneder samlet 450 milliarder oplysninger ind om danskernes brug af telefoni, Internet og elektronisk post som led i Danmarks største overvågning nogen sinde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

450 milliarder oplysninger om danskernes brug af telefoner og Internet er blevet samlet sammen på et år. Og det vil blive meget, meget mere fremover.

Det svarer til, at Politiets Efterretningstjeneste med en dommerkendelse i hånden vil kunne få adgang til 82.000 registreringer for hver eneste dansker, skriver nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Oplysningerne er siden 15. september 2007 samlet sammen som et krav i antiterrorlovgivningen. Al brug af fastnet- og mobiltelefoni samt af Internet og elektronisk post skal gemmes i et år, så PET inden for en time kan få oplysninger om, hvem man har kontaktet hvornår.

Fuld af huller

Loven er imidlertid fuld af huller, da f.eks. bibliotekers netopkoblinger er undtaget, ligesom boligforeninger med under 100 boliger heller ikke skal logge datatrafikken. Ingen teleselskaber vil fortælle, om PET overhovedet har bedt om indsigt med henvisning til terrorlogningsbekendtgørelsen.

»Det oplyser vi ikke. Det må politiet gøre,« siger telechef Mogens Ritsholm fra TDC til Business.dk.

Han anslår over for Ingeniøren, at mængden kan stige med mellem 50 og 100 procent om året, fordi kommunikationsmængderne er eksploderet.

LÆS MERE