77-årig kvinde rydder op i den kemiske industri

Mange små virksomheder i kemi-industrien står foran et generationsskifte. Det har gjort det muligt for Nordcoll at købe op og skabe en ny kemisk virksomhed i Danmark.

Nordcoll udvider sin kemi- og industriproduktion i Danmark. Her er det de to ejere fotograferet i produktionshallen. Fra venstre Karen Anderson og Poul Mortensen. Foto: Uffe Weng Fold sammen
Læs mere

Karen Anderson har i 25 år stået bag katederet som skolelærer. Men i 1992 tog hendes liv en ny drejning. Hendes mand døde, og Karen stod tilbage med F. Heimann & Co, en lille limfabrik i Kvistgaard i Nordsjælland. Hun kunne vælge at sælge ægtemandens livsværk, men hun valgte selv at føre det videre. Ud af anstrengelserne kom en helt ny banebrydende lim, som især slog an i USA. Her kender man den under navnet »Gorilla Glue«.

Efter en omvej over en fusion med en norsk kapitalfondsejet virksomhed overtog Karen Anderson i 2006 den fulde kontrol med Nordcoll A/S, som hendes afdøde mands virksomhed i mellemtiden var blevet omdøbt til.

Nu blev der i samarbejde med Nordcolls amerikanske importør sat turbo på limproduktionen, og en del af Nordcoll blev flyttet til Cincinnati i USA, hvor limen blev solgt i flere end 30.000 butikker.

I 2013 ønskede den amerikanske importør selv at stå for det hele Gorilla-produktionen og overtage Nordcolls amerikanske lim-virksomhed. I en alder af 75 år valgte Karen Anderson at sælge.

Gik i gang med ny kemisk virksomhed

Men ikke for at gå på pension. Tværtimod. Sammen med sin nuværende mand, Poul Mortensen, der er finansdirektør og har købt ti pct. af aktierne i Nordcoll, gik hun i gang med at opbygge en ny kemisk virksomhed i Danmark.

Siden er seks mindre virksomheder inden for den kemiske industri købt op. I dag omsætter Nordcoll for 35 mio. kr. inden for bl.a. lim, rensevæsker, poleremidler, affedtningsmidler, bilplejemidler og rengøringsmidler. Målet er på sigt at blive endnu større, men nu skal de tilkøbte virksomheder først lige fordøjes.

Opkøbslisten

Opkøbene omfatter Boesens Fabrikker i Grevinge i Odsherred, et kontraktfyldningsselskab specialiseret i blanding og fyldning af flydende produkter, Flexfilling i Gørlev, specialiseret i pulverprodukter, Samson Enviro Industries i Kvistgård, (afrensningsmidler), Sparmasan Kemi i Randers, (rensevæsker og affedtningsmidler), Gleerustol (poleremidler) samt Slipol og Slipoline, (bilplejemidler).

På Nordcolls adresse i Kvistgaard er man samtidig i gang med at færdiggøre indretningen af en ny 1.900 kvm stor fabrik, der sammen med de eksisterende bygninger skal huse alle de tilkøbte aktiviteter. Hos Nordcoll har foreløbig 35 medarbejdere deres daglige udkomme.

»Vi har en historie, der rækker mange år tilbage i tiden. Vi har altid beskæftiget os indgående med lim og andre kemiske produkter og har en stor ekspertise på området. Vi har desuden følt et ansvar for de medarbejdere, vi havde, så vi ville ikke bare lukke ned, men tværtimod begynde på noget nyt. Jeg har aldrig været bange for at tage en risiko, og det er jeg heller ikke nu, selv om jeg for længst har passeret den alder, hvor de fleste andre er gået på pension,« fortæller Karen Anderson.

Værdien ligger i opskriften

Værditilvæksten i kemisk industri skabes bl.a. ved udvikling af nye formler. Derfor er branchen ret forskningsintensiv. Hos Nordcoll har man da også etableret eget laboratorium med en forsker tilknyttet.

Dels skal man kunne holde styr på de flere end 600 opskrifter, som virksomheden forvalter. Dels skal man kunne udvikle opskrifter til nye kunder, der har behov for et supplerende kemisk produkt i deres portefølje, men ikke selv har kapaciteten til at udvikle og producere det.

En fabrik som Nordcoll lever især af at være underleverandør til større kunder. Der er et meget stort produktsortiment inden for farver, lak og rensningsmidler, men nogle produkter har en langsom omsætningshastighed. Derfor produceres de i relativt små serier, og det er Nordcolls speciale. Men Nordcoll har også egne varemærker som f.eks. en polyuretan-lim, Duracol og en PVC-lim, PeViCol.

Store investeringer forude

Der skal investeres heftigt i produktionslinjer og miljøbeskyttelse for at kunne producere kemiske produkter i Danmark. Virksomhederne i branchen er underkastet et omfattende tilsyn.

Men ifølge Poul Mortensen, finansdirektør i Nordcoll, har det også sine fordele, både når man skal sælge varer på hjemmemarkedet og på eksportmarkedet. Kunderne ved, at de får varer, som er fremstillet under streng kontrol og med den fornødne produktsikkerhed.