75 millioner har fået Windows 10

Ni procent af danskerne har nu skiftet til Microsofts nye styresystem.

Windows 10 kom 29. juli og er gratis at opdatere til et år frem. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere

Flere end 75 millioner PCer er i løbet af den første måned blevet opgraderet til Windows 10, Microsofts nye styresystem.

Alle, der i dag har Windows 7 eller Windows 8 på deres computer eller tavle-PC, kan indtil 29. juli 2016 gratis blive opdateret til det nye Windows 10, som i løbet af efteråret også kommer til mobiltelefoner samt Microsofts spillekonsol, Xbox.

Ifølge Microsofts marketingsdirektør, Yusuf Mehdi, kører Windows 10 nu i 192 forskellige lande, uden at Microsoft vil opgive, hvor mange der har skiftet i hvert land. Ifølge netanalysefirmaet Statcounter, hvis måleværktøjer på et utal af netsteder ser efter, hvilket styresystem en computer eller telefon har, når den kikker forbi, er det lige nu 9,11 procent af alt udstyr, der kører Windows 10 i Danmark. For to uger siden var det 2,27 procent, så det går stærkt.

Polemik om overvågning

Windows 10 har dog været en tur i vridemaskinen, fordi standardindstillingerne er sat, så computeren har en betragtelig kommunikation med Microsoft om, hvad der foregår på den. Det schweiziske datatilsyn har allerede meddelt, at det er ved at undersøge, om der skal tages videre skridt.

Man kan selv slå mange af funktionerne fra, hvis man gerne vil være fri for, at der samles så mange data ind om én. Det kræver dog, at man bruger lidt tid på at finde de relevante indstillinger, som Berlingske tidligere har beskrevet.

Windows 10 indfører en række funktioner, som brugere af Windows 8 har efterlyst, men Microsoft har også indlagt en lang række ekstra funktioner som Edge-browseren, der afløser Internet Explorer, og den digitale assistent Cortana, som dog ikke virker på dansk.

Man skal melde sig til

Alle, der har Windows 7 (med servicepakke 1 installeret) eller Windows 8.1, vil automatisk nederst i skærmbilledet få et Windows-logo som signal om, at man kan melde sig til at få computeren opdateret. Når det ikke sker med det samme, men først når Microsoft giver besked om det, skyldes det, at Microsoft analyserer computeren for at finde ud af, om der kan opstå problemer - enten fordi den tekniske indmad ikke kan klare Windows 10, eller fordi visse ældre programmer ikke vil fungere i de nye rammer.

Windows 10 har generelt høstet gode anmeldelser hos brugerne, bortset fra spørgsmålet om dataindsamling, som der nu også begynder at dukke hjælpeapps op til at standse.