7 ud af 10 danskere går glip af flykompensation

Hvis ens fly er forsinket, kan der potentielt være mange penge at hente. Men det er kun 31 procent af de danske flyrejsende klar over, viser nye tal.

Foto: Drew Angerer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun 31 procent af danskere kræver erstatning, hvis deres fly bliver forsinket. Det til trods for, at der kan være helt op til 4450 kroner (600 euro) at hente. Det viser tal fra Gate 28, et firma specialiseret i at hjælpe europæiske flypassagerer med at opnå kompensation, og analyseinstituttet TNS Sifo.

Hvorvidt man har ret til kompensation afhænger af forsinkelsen og distancen på ens flyrejse. Alt efter om man skal kortere end 1500 kilometer, mellem 1500 og 3500 kilometer eller over 3500 kilometer og uden for EU gælder forskellige regler.

Hvis man skal flyve færre end 1500 kilometer, skal flyet blot være to timer forsinket før man har ret til 250 euro, mens der skal være tale om henholdsvis tre og fire timers forsinkelser for de næste kategorier. Samtidig stiger kompensationsbeløbet til 400 og 600 euro.

Ifølge Gate 28’s undersøgelse tøver en tredjedel med at søge om kompensation fordi de oplever ansøgningsproceduren værende for besværlig. Yderligere 31 procent søger ikke, fordi de har så lidt kendskab til hvordan man skal gøre, at de end ikke forsøger.

Undersøgelsen viser også, at tæt på seks ud af 10 danskere ikke har fået information om retten til kompensation, hvis flyet er forsinket.

»Vi mener, at de rejsende skal være mere oplyste om deres rettigheder, når de flyver. I dag er meget få danskere bevidste om, at de kan rejse krav om økonomisk erstatning ved flyforsinkelse helt op til tre år tilbage i tiden,« siger grundlæggeren af Gate 28, Willem van der Hooft, i en pressemeddelelse.

Kompensationen bunder i et EU-direktiv, der blev sat i effekt i 2005. Det omfatter foruden forsinkelser også aflyste flyafgange og hvis man som passager bliver nægtet ombordstigning, fx i tilfælde af et fly er overbooket.