7-Eleven tager syv gange så meget for Panodiler

Trods løfter om lavere priser er smertestillende medicin op til syv gange dyrere i dagligvarebutikker end på apoteket.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den store kioskkæde 7-Eleven har netop sat prisen for 10 Panodiler op til 24,95 kroner og vinder igen 24timers tilbagevendende pristjek som landets suverænt dyreste sted at handle smertestillende medicin.

Billigst er helsekæden Helsemin, som sælger en pakke til ni kroner, mens supermarkederne sælger dem for omkring en 10er. Statoil tager 16,95 kroner, Q8 tager 19,95 kroner.

Apotekerne er suverænt billigst - især, hvis man køber pillerne i store mængder. Køber man et glas med 300 Panodiler i håndkøb på apoteket, er prisen 107,80 kroner, svarende til en stykpris på 36 øre. Dermed er prisen 700 procent højere i 7-Eleven, hvor stykprisen er 2,49 kroner.

Så en række borgerlige politikere tog fejl, da de lovede, at en liberalisering af salget af håndkøbsmedicin i 2001 ville gøre piller langt billigere.

»Det beviser bare, at den gamle tanke om, at liberalisering altid gør varer billigere, ikke gælder lægemidler,« siger formand Niels Kristensen, Danmarks Apotekerforening, til 24timer.

Men meget tyder på, at også apotekerne tog fejl, da de forudså, at salget af håndkøbsmedicin ville stige bekymrende og eksplosivt efter en liberalisering. Ugeskrift for Læger skriver i dag, at den lettere adgang til håndkøbslægemidler ikke har påvirket salget nævneværdigt.

»Der har ikke været den store priskonkurrence, hvor dagligvarebutikkerne eksempelvis halverer prisen på håndkøbslægemidler for at lokke kunder væk fra apoteket,« lyder begrundelsen fra Karsten Jørgensen, chef i Lægemiddelstyrelsen, til ugeskriftet.

Men formanden for Danmarks Apotekerforening er ikke enig i, at salget af visse håndkøbslægemidler ikke er steget. Han henviser til, at eksempelvis salget af næsespray er steget markant, og han mener, at patientsikkerheden bliver ringere, når butikker sælger medicin.

»Detailhandlen er slet ikke i stand til at håndtere salg af lægemidler,« siger han og henviser blandt andet til 24timers afsløring tidligere på måneden, hvor det var muligt for en mindreårig at handle smertestillende i kiosker, Matas og supermarkeder.

7-Eleven ønsker ikke at udtale sig om sin placering som Danmarks dyreste apoteksudsalg.