Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Business as usual.«
7-elevens danske direktør, Jesper Østergaard, tog det ganske roligt, da Shell fredag annoncerede, at man ville sælge store dele af sin danske forretning. Og det til trods for, at Shell er brændstofleverandør til samtlige af de 62 tankstationer, som 7-eleven ejer.
»Som udgangspunkt har vi en kontrakt med Shell, som udløber i slutningen af 2018. Og det betyder, at selvom Shell skulle sælge deres virksomhed i morgen, har vi stadig rettighederne til at bruge Shell-navnet på vores servicestationer indtil udgangen af det år,« siger han til Berlingske.
Kioskbossen råder over en aftaleklausul med benzingiganten, der gør, at 7-eleven er relativt frit stillede i tilfælde af et salg. Foreløbig ønsker Jesper Østergaard dog at forsætte samarbejdet, og han tror også, at Shell fremover vil kunne forsyne selskabets servicestationer.
»Men det er klart, at den dag hvor Shell vælger at trække sig ud af sin benzinsalgsvirksomhed i Danmark, vil vi overveje, hvordan vores fremtid skal se ud. Hvorvidt vi så skal indgå samarbejde med alternative spillere eller benytte os af vores eget olieselskab, Uno X. Der er en række forskellige muligheder.«
Uno X er nemlig ligesom 7-eleven Danmark en del af norske Reitan-gruppen, der foruden kiosk- og brændstofselskaberne ejer discountkæden Rema 1000.
»Eftersom vi ejer Uno X, er det en relativt oplagt mulighed,« siger Jesper Østergaard.
Foreløbig trækker 7-eleven dog på svenske erfaringer. På den anden side af Øresund blev Shells tankstationer i 2010 solgt til finske St1, men Shells brand er bibeholdt, og de gule tankstationer fylder stadig på de svenske motorvägar.
»Og man kunne godt forestille sig samme konstellation fos os i en periode, og med det mener jeg frem til udgangen 2018,« siger han.
Ifølge 7-eleven-bossen er der givetvis mange selskaber i branchen, der nu overvejer, om de kan optimere deres forretning ved et køb af Shell. Foreløbig vil 7-eleven dog køre sin benzinforretning som hidtil, og Jesper Østergaard vil foreløbig hverken be- eller afkræfte, at Reitan-gruppen selv kunne være interesserede i at opkøbe Shells danske tankstationer.
»Svaret vil være, at Reitan-gruppen altid er sulten på nye muligheder. Men på nuværende tidspunkt er der ikke planer om at købe Shell. Ingen kan sige, hvad der vil ske om nogle år, og Reitan ejer jo allerede Uno X. Dermed driver vi jo både egne stationer og stationer under Shell-mærket,« siger han og lægger vægt på de udfordringer, som benzinmarkedet kæmper med herhjemme.
Shell-salget er nemlig den foreløbige kulmination på den danske benzinbranches krise. Selskabet med muslingelogoet er langt fra ene brændstofudbyder om at være presset af danskernes discounttrang, liberaliseringen af lukkeloven og den høje koncentration af tankstationer, der er i Danmark er placeret tættere end næsten alle andre steder i Europa.
»Der er alt for mange servicestationer i Danmark, og inden for de næste tre-fire år vil der sikkert lukke en række af dem,« siger Jesper Østergaard, der dog stadig ser kioskkæmpen bredt repræsenteret på de danske benzinstandere.
»Vi driver selv 62 servicestationer, men allerede da vi indgik samarbejdet med Shell tilbage i 2006, havde vi en vis oprydning i dem, som vi købte. Det kan godt være, at vi inden for de næste par år vil afvikle tre-fire stationer, men vi vil ikke se en stor afvikling i forhold til andre kæder, der har langt flere tankstationer.«
Jesper Østergaard er derfor også sikker på, at danskerne fortsat kan smutte ind og købe et pølsehorn, en cola eller et dameblad i en 7-eleven-kiosk, når de ræser ned af motorvejene om 10-15 år.