67 banker blæser til angreb mod Danske Bank

En bred alliance af landets pengeinstitutter lancerer nu Dankort på mobilen, der forventes at blive fremtidens store betalingsmiddel. Dermed går pengeinstitutterne i krig mod Danske Bank, der har succes med mobiltjenesten MobilePay.

67 pengeinstitutter lancerer til efteråret fremtidens store betalingsmiddel, Dankort på mobilen, i samarbejde med betalingsgiganten Nets. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

67 pengeinstitutter slår nu tilbage, efter at landets største bank, Danske Bank, sidst tog fusen på de øvrige danske pengeinstitutter med lanceringen af mobilbetalingstjenesten MobilePay, der i den grad har banket konkurrenternes tjeneste Swipp på plads.

Således vil 67 lokale pengeinstitutter samt Jyske Bank, Sydbank, Spar Nord, Arbejdernes Landsbank og Nykredit Bank for alvor forsøge at sætte sig på markedet for betaling med mobilen i butikkerne. Det sker med lanceringen af Dankort på mobilen, som anses for at være fremtidens store betalingsmiddel, og som de 67 pengeinstitutter i samarbejde med betalingsgiganten Nets er de første til at tilbyde kunderne fra efteråret af.

»Vi er rigtig stolte over, at vi til efteråret kan lancere en digital tegnebog som de første i markedet. Nu har vi fået de kontaktløse kort, hvor vi kan se, at betalingerne den vej er stærkt stigende. Næste skridt bliver betalinger med mobilen, hvor vores tegnebog både vil kunne bruges til det mobile Dankort og til kundernes internationale betalingskort som Visa og MasterCard,« siger Jan Kondrup, direktør i brancheorganisationen Lokale Pengeinstitutter, til Berlingske.

Allerede i dag kan forbrugere betale med mobilen i en række butikker. Det kan ske via MobilePay eller Swipp, men kun i de forretninger, som de to tjenester har aftaler med.

Derimod vil Dankort på mobilen ifølge Nets kunne benyttes i alle de 80.000 forretninger, der i dag tager imod Dankort. Nogle er helt klar, mens andre blot skal foretage en softwareopdatering af deres terminal.

»Med denne digitale tegnebog bliver det langt mere bekvemt, når man vil betale via mobilen i de fysiske forretninger. Både forbrugere og forretninger sparer tid og får samtidig den høje sikkerhed og forbrugerbeskyttelse, som de er vant til med betalingskort. Vi er stolte over at kunne være med til at levere en løsning som denne, der er med til at sætte standarden for fremtidens betalingsløsninger,« siger Susanne Brønnum, landechef for Nets Danmark A/S.

Imagekrig i bankverdenen

I sidste uge kom det frem, at dagligvarekoncernen Coop er gået i gang med at opdatere koncernens samtlige 5.000 terminaler, så Coops 1.200 butikker landet over til efteråret vil være klar til at tage imod Dankort på mobilen.

De 67 pengeinstitutters tjeneste består konkret af en digital tegnebog - en såkaldt mobil wallet - der gør det muligt for kunderne at betale kontaktløst med elektroniske betalingskort. Det sker ved at holde mobilen hen til betalingsterminalen.
Betalingskortekspert og seniorpartner i PlusCON, Henning N. Jensen, kalder initiativet fra de 67 pengeinstitutter for spændende.

»Alle disse pengeinstitutter har set, hvad der skete omkring MobilePay og Swipp. Denne gang tyder alt på, at de har besluttet sig for at komme først og kraftigt ud. Det er helt tydeligt, at bankerne lancerer den nye mobil wallet for at vinde imagekrigen om at lancere ny teknologi til landets bankkunder,« siger Henning. N. Jensen.

Mulighed for ny svipser

I første omgang bliver det kun de 67 pengeinstitutters egne kunder, der vil kunne benytte sig af den digitale tegnebog. Ifølge Henning N. Jensen er det dog blot et spørgsmål om tid, før landets to største banker, Danske Bank og Nordea, melder sig på banen med nye, konkurrerende tjenester. Derfor er det også afgørende, at de 67 pengeinstitutters mobil wallet fungerer upåklageligt fra start, påpeger han, da de ellers risikerer at blive overhalet indenom, som det skete med MobilePay.

»Pengeinstitutternes risiko består i, at de laver en ny teknisk fejl i implementeringen, ligesom de gjorde med Swipp. Hvis enigheden og hastigheden kikser, står pengeinstitutterne et sted, hvor deres kunder vil undre sig. Derfor har pengeinstitutterne en voldsom risiko i, at de skal stå sammen og komme godt fra start,« siger Henning N. Jensen.

Formand for Lokale Pengeinstitutter og direktør i Den Jyske Sparekasse, Claus E. Petersen, forventes at fortælle mere om lanceringen torsdag, når Lokale Pengeinstitutter afholder årsmøde. Berlingske Business dækker årsmødet, hvor også erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) taler til landets bankdirektører.