64.000 passagerer rammes af SAS-aflysninger søndag

Folk venter i Oslo lufthavn. SAS's piloter i Danmark, Norge og Sverige strejker - nu aflyses 587 flyafgange. Fold sammen
Læs mere
Foto: NTB SCANPIX

De skandinaviske lufthavne vil for tredje dag i træk være præget af strejke og stillestående SAS-fly.

587 flyafgange vil søndag blive aflyst, og det får konsekvenser for omkring 64.000 passagerer.

Det oplyser SAS i en pressemeddelelse.

Selskabet skriver, at de gør alt, hvad de kan for at hjælpe de rejsende.

- SAS bestræber sig på at nå en løsning så hurtigt som muligt for at minimere påvirkningen for flere kunder, skriver selskabet.

Den danske pressechef i SAS, Mariam Skovfoged, kalder det en "rigtig ærgerlig situation", og hun opfordrer passagererne til at holde sig orienteret på hjemmesiden.

Det er piloterne i SAS, der strejker. Strejken skyldes, at piloterne og SAS ikke har kunnet blive enige om indholdet i nye overenskomster.

Striden drejer sig kort fortalt om arbejdstid og løn.

Piloterne ønsker blandt andet mere i løn og mere forudsigelighed og kontrol over deres vagtplaner, så de i højere grad ved, hvornår de skal arbejde, og hvornår de har fri.

SAS har til gengæld sagt, at de finder piloternes krav "helt urealistiske".

Mariam Skovfoged kan ikke oplyse, hvorvidt der er udsigt til, at parterne sætter sig tilbage til forhandlingsbordet, efter at forhandlingerne brød sammen natten til fredag.

- Vi vil rigtig gerne have en god og ansvarlig aftale med vores pilotforeninger - fuldstændig ligesom vi har det med vores andre personalegrupper i SAS, siger hun.

- De krav, som vi har modtaget fra vores pilotforeninger, har ikke været ansvarlige i et marked, der er præger af konkurrence og uro.

Piloterne ønsker en lønstigning på omkring 13 procent, mens SAS har tilbudt en lønstigning på 2,3 procent.

SAS oplyser, at passagerer, der føler sig bekymret over rejseplanlægning, gratis kan booke om indtil 1. maj.

Pressechefen oplyser også, at "rigtig mange" passagerer har fået ombooket deres rejse hjemmefra.

- Jeg kan ikke det præcise tal for, hvor mange vi har ombooket. Men jeg kan sige, at mange af de oversøiske flyvninger, vi har til blandt andet USA, er det lykkedes at ombooke til andre selskaber, siger hun.

Fredag blev 673 afgange aflyst, og det ramte 72.300 passagerer, mens der lørdag blev aflyst 329 fly, og 33.912 passagerer blev ramt.

/ritzau/