60.000 boligejere i farezonen: Nykredit får lov til at hæve bidragssatserne

Konkurrencerådet tillader nu Nykredit Realkredit, der siden fusionen med Totalkredit i 2003, har skullet holde sine bidragssatser i ro, at hæve satserne for omkring 60.000 boligejere.

Nykredits topchef Michael Rasmussen skal nu i tænkeboks efter en afgørelse fra Konkurrencerådet. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Op mod 60.000 boligejere med lån i Nykredit Realkredit kan muligvis se frem til en stigning i deres bidragssatser. Det er udgangen på en ny afgørelse fra Konkurrencerådet.

Her gav rådet Nykredit tilladelse til at hæve bidragssatsen for lån udstedt i Nykredit Realkredit. Årsagen til, at Konkurrencerådet overhovedet er inde over størrelsen af bidragssatserne i denne henseende, skal findes tilbage i 2003. Her opkøbte Nykredit Totalkredit, og betingelsen fra konkurrencemyndighederne var, at Nykredit ikke måtte hæve bidragssatserne for boligejere i Nykredit Realkredit. Derfor har Nykredit efterfølgende ydet alle nye boliglån via datterselskabet Totalkredit, og de godt 700.000 kunder hos Totalkredit er altså ikke omfattet af denne afgørelse.

Nykredit har sidenhen i sommeren 2016 anmodet om at få ophævet det loft over bidragssatser på lån udstedt af Nykredit Realkredit, som blev fastsat i 2003. Konkurrencerådet har imidlertid onsdag afgjort, at der ikke er grundlag for at ophæve tilsagnet. Til gengæld har man dog godkendt ændringer, som Nykredit har tilbudt, og som erstatter de oprindelige tilsagn fra 2003.

For de mest risikable lån

Mens Totalkredits kunder har måttet se deres bidragssatser stige sidste år, var det ikke tilfældet for kunderne i Nykredit Realkredit. Men nu har Konkurrencerådet givet Nykredit Realkredit lov til at hæve bidragssatsen med op til 0,15 pct. for kunder med variabelt forrentede lån. Bidragssatsen skal dog holdes i ro for kunder, der har et fastforrentet lån med afdrag. Det gør sig gældende for omkring 15.000 af kunderne i gruppen. Dermed kan 60.000 kunder se frem til prisstigninger.

»Vi ser et grundlag for at tillade en vis stigning i bidragssatserne for nogle af de eksisterende lån i Nykredit Realkredit. Men bidragssatserne vil fortsat være de klart laveste i markedet, og de eksisterende lån i Nykredit Realkredit vil også fortsat være beskyttet mod stigende bidrag. For alle de nye lån, som Nykredit Realkredit fremover udsteder, vil der derimod ikke længere være et bidragsloft. I stedet vil kunderne i de næste syv år være sikret lave skifteomkostninger, hvis Nykredit varsler højere bidragssatser,« siger Konkurrencerådets formand Christian Schultz i en pressemeddelelse.

Efter 30. juni 2024 vil nye kunder i Nykredit Realkredit således ikke længere være beskyttet af tilsagn om et loft over bidragssatsen. Her kan Nykredit frit fastsætte bidragssatserne.

»Det skal ses i lyset af, at Nykredit siden 2012 har valgt at foretage alle nyudlån via Totalkredit, som ikke er omfattet af tilsagn, samt at der kun er få af de »gamle lån« tilbage i Nykredit Realkredit, som med de nye tilsagn fortsat er beskyttet mod forøgede bidrag,« siger Christian Schultz.

Lavere flytteomkostninger

Samtidig vælger rådet at indføre et greb, som man forventer, vil sikre en vis konkurrence i markedet. Indtil 30. juni 2024 vil nye kunder i Nykredit Realkredit således ikke blive opkrævet kurtage og kursskæring ved indfrielse i seks måneder efter varsling af bidragsstigninger.

»Konkurrencerådet vurderer, at det kan fremme konkurrencen og gøre det mindre lønsomt for Nykredit at hæve bidragssatserne, idet kundernes skifteomkostninger bliver lavere,« lyder det i afgørelsen.

Hos Nykredit går man nu ifølge Anders Jensen, koncerndirektør, i tænkeboks i forhold til afgørelsen, og hvordan man vil gribe prissætningen an.

»Det er ikke alle afgørelsens analyser og konklusioner, vi kan genkende, og der er flere af dens beskrivelser af Nykredits situation, vi ser anderledes på. Når det er sagt, så er vi tilfredse med, at det er lykkedes at blive enige om en aftale, der sætter nye rammer for prissætningen på lån til boligejere i Nykredit Realkredit. Vi vil nu overveje vores fremtidige prisstruktur på private lån i Nykredit Realkredit. Jeg vil dog gerne understrege, at uanset om vi vælger at benytte os af muligheden for at justere priserne eller ej, vil de berørte kunder fortsat have nogle af markedets laveste priser på deres lån,« udtaler han i en skriftlig kommentar.