6 ud af 10 danske virksomheder er blevet hacket det seneste år

Hovedparten af 249 adspurgte danske virksomheder har det seneste år været udsat for hackerangreb, og syv ud af ti er mere bekymret for cyberangreb i dag end for et år siden, viser ny undersøgelse.

Hackerangreb er en voksende trussel for danske virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL NAUPOLD

Risikoen for hackerangreb fylder mere og mere i danske virksomheders bevidsthed, og seks ud af ti adspurgte virksomheder har det seneste år oplevet at blive hacket.

Det viser en ny undersøgelse fra konsulent- og revisionshuset PwC, hvor resultaterne bygger på 249 respondenter fra danske virksomheder og offentlige organisationer.

»Hændelser relateret til cyberkriminalitet er blevet mere og mere markante. Både i hyppighed og i den konsekvens, som hændelserne har for de organisationer og virksomheder, der bliver ramt. I dag er det ikke længere kun de mest prominente virksomheder med stor offentlig bevågenhed, der udsættes for angreb. Mindre organisationer står også for skud,« siger Mads Nørgaard Madsen, ekspert i cyberkriminalitet og partner i PwC.

Syv ud af ti af respondenterne svarer, at de i dag er mere bekymrede for cyberangreb, end de var for et år siden, og det skyldes blandt andet, at cyberangrebene hele tiden udvikler sig og bliver mere og mere avancerede og får større og større konsekvenser, mener Mads Nørgaard Madsen.

»Den stigende bekymring både globalt og i Danmark hænger tæt sammen med den større bevågenhed, som cybercrime har fået. Og den skyldes, at hackernes tiltag er blevet mere ekstreme, men også at hændelserne har stadigt større konsekvenser for de ramte virksomheder. Angrebsformerne udvikler sig hele tiden, og med enkle midler kan de forårsage stor skade, så det er svært for virksomhederne at følge med,« siger Mads Nørgaard Madsen.

I den senere tid er det særligt såkaldt Ransomware, der rammer de danske virksomheder. Ransomware er en type virus, der oftest kommer ind i virksomhedens it-systemer via vedhæftede filer eller via links til websider i en e-mail. Virussen stjæler, låser eller blokerer for virksomhedens data, og kun ved at betale hackerne en løsesum, får virksomheden igen adgang til dataene.

På trods af den stigende bekymring og det stigende antal angreb viser PwC's undersøgelse også, at blot omkring en tredjedel af respondenterne har øget deres sikkerhedsbudgetter i det seneste regnskabsår.