5G er ikke bare for sjov

Fremtidens mobilnet er ikke kun til film, skæg og ballade. Den minimale forsinkelse vil for eksempel også gøre det muligt at bruge det til at styre trafikken intelligent, så lyssignaler kan fjernes.

Fremtids mobile internet har potentiale til at styre trafikken    Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det er fint, at man kan hente en spillefilm på nogle få sekunder på fremtidens 5G-mobilnet. Men mulighederne er så langt større – også dem vi slet ikke kender i dag.

»Visionen for 5G er at kunne bruge det til kontrol i realtid og ikke blot til underholdning. Forsinkelserne er på under et millisekund – det er meget lidt. Dermed kan netværket bruges til at styre trafik, til intelligente elnet, til at styre robotter og meget mere,« siger Preben Mogensen, professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.

Derved kunne man for eksempel fjerne trafiklysene i et lyskryds, fordi bilerne også er koblet på 5G-nettet, som kender deres placeringer og dermed kan justere hastigheden, så trafikken kan krydse i alle retninger og samtidig overholde alle sikkerhedsafstande.

»Jo mindre forsinkelse, der er på nettet, desto mere trafik er der plads til, og dermed mindskes køerne. Tilsvarende kunne man undgå harmonikasammenstød på motorvejene. For hvis den første bil begynder at bremse, informeres samtidig alle efterfølgende biler. Dermed begynder den sidste bil at bremse på præcis samme tid,« forklarer Preben Mogensen.

Selvfølgelig får 5G-hastigheden og -kapaciteten også indflydelse på det almindelige internetbrug, ligesom billedkvaliteten på streamede film vil blive langt højere.

»Mange af de mobilapplikationer, vi kender i dag, vil sikkert fortsætte, men vi kan simpelthen ikke forestille os, hvad der kommer. Vi skal slet ikke forsøge at gætte på, hvilke applikationer der vil være seks-otte år frem i tiden, men derimod på, hvad vi tror, at teknologien kan tilbyde os til rette pris, rette størrelse og rette strømforbrug i 2022. Så skal der nok være andre kloge hoveder, som finder ud af, hvad vi kan bruge dette nye system til,« siger Preben Mogensen.

Koncernchefen i Telia, et af verdens største teleselskaber, Johan Dennelind, sagde i februar til Berlingske, at han ikke vil sætte alt ind på at være først i verden med 5G, sådan som hans koncern – før hans tid i chefstolen – satsede på at være først med 4G/LTE, uanset at det kun kunne bruges i stærkt begrænsede, geografiske områder.

»Det vigtigste er at være rettidigt med på de store tendenser, hvor kunderne kræver det. Om man er først eller ej, betyder mindre. Jeg vil ikke sætte tid på, hvornår Telia kommer med 5G. Det vil være forskelligt fra marked til marked, og vi skal lære af vores fejl fra både 3G- og 4G-lanceringen, for det er et helt økosystem, der skal fungere. Det nytter ikke, at vi går ud og lover 5G, hvis der mangler telefoner med videre. Det måtte vi lære på den hårde måde med 3G og 4G,« sagde Johan Dennelind.