50 virksomheder, der har forandret verden

Uber og Airbnb er øverst på international liste over succesfulde disruption-virksomheder. Ingen danske firmaer er at finde blandt verdens førende.

Foto: Andrew Caballero-Reynolds

Selv om disruption som både ord og koncept er blevet et fænomen i Danmark, har ikke én eneste dansk virksomhed formået at komme med på CNBC’s liste over de 50 mest banebrydende virksomheder. En liste, der toppes af omstridte Uber og udlejningstjensten Airbnb.

»Fælles for de her virksomheder er, at de stort set alle er baseret på teknologi eller i hvert fald benytter teknologien som en platform for at skabe forretning. Det betyder også, at de sjældent ejer andet end teknologien og deres medarbejdere,« siger Nicolai Hesdorf, der er leder af Monitor Deloitte i Danmark.

Foruden Airbnb og Uber er også mere ukendte størrelse i dansk sammenhæng som betalingsvirksomheden Ezetrap, Palantir Technologies, der sælger software til at indsamle store mængder data, og gentestfirmaet 23andMe at finde blandt de førende disruption-firmaer i verden.

Ifølge Nicolai Hesdorf er det bekymrende, at ingen danske firmaer er at finde på disruption-listen:
»Man kan selvfølgelig tænke, at Danmark aldrig kan hamle op med de store lande, men eftersom der er tale om teknologivirksomheder, er det ikke rigtig en undskyldning, der duer,« siger lederen af Monitor Deloitte i Danmark, og peger samtidig på Sverige, der har to firmaer med blandt de 25 bedste: Klarna, der kommer ind som nummer otte, og Spotify.

Forklaringerne på fraværet af danske idéer på disruption-listen skal findes i vores iværksættermiljø og skattesystemet, fortæller Nicolai Hesdorf:

»På mange områder har vi stadig et famlende iværksættermiljø i Danmark og et skattesystem, der ikke er er gearet til at håndtere det. Derudover har mange iværksættere svært ved at skalere deres forretning, så den bliver rigtig stor. De få, som formår at gøre det, flygter desværre i stor stil til USA«

Den samlede værdi af verdens 50 førende disruption-virksomheder anslås af CNBC til at være astronomiske 242 milliarder dollars. Det svarer til cirka 70 procent af hele Danmarks bruttonationalprodukt for 2013.