Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det var verdens to største modeselskaber H&M og Inditex, der blandt andet står bag Zara, der var de første til at underskrive aftalen. Det skete i midten af maj, da de to fagforbund Uni Global Union og Industriall havde forfattet aftalen som en reaktion på fabrikssammenstyrtningen den 24. april i Savar uden for Bangladesh' hovedstad, hvor knap 1200 syersker omkom, mens de var på arbejde.
Her fik vestlige firmaer syet deres tøj, herunder danske PWT Group (Tøjeksperten og Wagner), ligesom Mascot fra Silkeborg også har fået produceret en ordre på Rana Plaza-fabrikken.
I dag tæller de virksomheder, der har skrevet under blandt andre Bennetton, Helly Hansen, Puma, Tesco og Abercrombie & Fitch.
Se hele listen her
Ingen danske virksomheder har endnu skrevet under på aftalen, der frem mod 8. juli er i en såkaldt implementeringsfase, og hvor interesserede virksomheder kan nå at sætte deres fingeraftryk på den store aftale.
Aftalen, der har navnet Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh, er seks sider lang og omhandler både virksomhedernes økonomiske aktie i aftalen, kontrolbesøg på leverandørfabrikker, rapportering og gennemsigtighed. Et af punkterne, som har givet anledning til hovedbrud i de danske virksomheder har været afsnittet om den økonomiske forpligtelse.
»Hver enkelt medunderskriver-virksomhed skal bidrage til finansieringen af disse aktiviteter i forhold til det årlige omfang af hvert selskabs beklædningsproduktion i Bangladesh og i forhold til de andre medunderskriver-virksomheders årlige beklædningsproduktion, dog et maksimum på 500.000 dollar (2,8 mio. kroner, red.) pr. år i perioden, hvor aftalen er gældende,« står der i aftalen, der løber over fem år.
24. juni mødes den danske tekstilindustri for at blive klogere på den internationale aftale og herefter beslutte, om de også vil skrive under. Både den danske handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) og EU opfordrer virksomhederne til at underskrive.