50 år: Den ukendte dansker i kapitalfondenes elite

Han var blot 37 år, da han blev partner i Europas største kapitalfond. Søren Vestergaard-Poulsen er en af de højest placerede danskere i den internationale kapitalfondsverden.

Søren Vestergaard-Poulsen (nummer to fra venstre) skimmer børsprospektet i forbindelse med børsnoterringen af Matas i 2013. Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Begyndelsen var svær. Da Søren Vestergaard-Poulsen i 1998 satte sig til rette på et kontor i det centrale København, var han ene om at drive den på det tidspunkt mindre britiske kapitalfond CVCs danske forretninger.

Noget af det første, han gjorde, var at investere i Aston IT Group, som forretningsmanden Peter Warnøe stod bag.  Drømmen var at skabe et internationalt konsulenthus, men da dotcom-boblen brast, var det slut, og Aston IT Group blev kastet ud i store økonomiske vanskeligheder.

Det kunne have været afslutningen på en lovende karriere. Men sådan gik det ikke – langtfra. For nogle år efter stod Søren Vestergaard-Poulsen bag en anden dansk virksomhedshandel. I 2003 købte han og CVC Danske Trælast, der blandt andet ejede Silvan-kæden, af børsen. Det var på et tidspunkt, hvor aktiekurserne skrabede bunden. Det var før finanskrisen, og lige inden aktiviteten i dansk byggeri og efterspørgslen på byggematerialer eksploderede til det højeste i mands minde.

Tre år efter solgte Søren Vestergaars-Poulsen Danske Trælast med et afkast, der er et af de største nogensinde i CVC. Den slags går ikke ubemærket hen i hovedsædet i London. Danskeren sprang to trin over den normale forfremmelsesprocedure og stod i 2006 som 37-årig som den yngste partner i CVC. Han fik også det øverste ansvar for at investere i Norden og ikke blot i danske virksomheder.

Siden er fulgt en stribe virksomhedshandler over hele Europa. Mest kendt herhjemme er nok detailkæden Matas, som CVC sendte på børsen i 2013. Igen tjente han investeringen mange gange hjem, ligesom det er sket i de fleste virksomhedshandler, som han har haft ansvaret for.

Håndboldtræner og gartner

I dag sidder Søren Vestergaard-Poulsen i toppen af CVC og er blandt andet en del af den investeringskomité, der i sidste ende afgør, hvilke selskaber fonden skal investere i. CVC, der er vokset til Europas største kapitalfond, har siden Vestergaard-Poulsen kom til, hentet mere end 750 milliarder kr., hvoraf en del kommer fra danske pensionskasser.

Søren Vestergaard-Poulsen voksede op i Holte nord for København. Han gik på Rundforbiskolen, Gl. Holte Skole og siden Holte Gymnasium. Alle tre steder er tilfældigvis i dag lukket. Det er dog ikke sket for CBS, hvor Søren Vestergaard-Poulsen siden tog en cand.merc. i International Business og  blev belønnet med prisen for årets bedste hovedopgave.

Han har været håndboldtræner i Holte Håndbold, stået i produktionen på Dyrup, gjort rent på kontorer og på plejehjem, været gartner i Rudersdal Kommune og passet børn i børnehaver.

Inden han i 1998 kom til CVC, arbejdede han som konsulent i McKinsey. Her var en af hans kolleger Maiken Muhlendorph, som ifølge Søren Vestergaard-Poulsen »total ignorerede« ham i begyndelsen. Men siden blev de to gift og har i dag fire børn sammen i huset i London.

I dag sidder Vestergaard-Poulsen i en  række bestyrelser hos italienske Recordati, tyske Douglas og svenske Ahlsell.

Søren Vestergaard-Poulsen har tidligere løbet London Marathon, han elsker god vin og slapper gerne af med venner i sommerhuset i Rågeleje. Fødselsdagen vil dog ikke blive fejret i Danmark. Han har i stedet planlagt at sejle med familien rundt om Mallorca.