4G-krigen skærpes

TDC vil forsøge at indhente konkurrenten Telia med en stor udbygning af sit nye supermobilnet.

Foto: KIM HONG-JI

Krigen på de nye supermobilnet, 4G, skærpes nu. TDC lægger sig i selen for at komme ud til endnu større dele af Danmark og dermed indhente konkurrenten Telia, som fører i kapløbet på det danske marked.

Telia lancerede 4G- eller LTE-mobilnettet i december 2010 som det første teleselskab i Danmark og har siden bevaret føringen geografisk, samtidig med at Telia sælger 4G-forbindelser til halv pris af TDC. 4G-nettet er en dataforbindelse via mobilnettet, som er hurtig nok til at se direkte TV og spille onlinespil uden »klumper i strømmen«.

TDC er kommet bagud på det nye område, og det skal der nu gøres noget ved.

»Vi øger netop nu hastigheden i 3G-nettet op til 42 megabit, og inden for en overskuelig horing har vi et fuldt udbygget 4G-net, som dækker 99 procent af befolkningen,« lover TDCs topchef Henrik Poulsen.

Han vil dog ikke sætte et præcist tidspunkt på, hvornår de 99 procent af befolkningen - ikke landet - er nået.

I løbet af 2012 vil TDC have 500 4G-mastepositioner på plads.

Telia har netop fået konkurrencemyndighedernes godkendelse af at slå sine mobilnet sammen med Telenors i Danmark. Sammen vil de to selskaber, som begge på verdensplan er blandt de ti største mobilselskaber, selv om de kun er henholdsvis nummer tre og to i Danmark, skabe Danmarks bedst dækkende net.

Hverken Telenor eller »3« har taget deres 4G-licenser i brug i dag.

TDC opgraderer stadig teknologien i det landsdækkende fastnet, som fortsat leverer en solid indtægtskilde til Danmarks største teleselskab. Netop fastnettet og TDCs faste indtægt er under pres af den nye 4G-teknologi.

Telia er nu klar med en dankortstor 4G-router, som er et mobilt hotspot, så man gennem den kan koble alt omkringværende udstyr med trådløs forbindelse til 4G-nettet. Den lille æske, som kan ligge i en bukselomme (når den ikke bruges), har sit eget SIM-kort til 4G-nettet.

4G-hastigheden kan dermed få mange til at fravælge de faste forbindelser, som Telia godt nok også leverer men ikke i nær så stort et omfang som TDC, og klare sig med den trådløse forbindelse.

4G-nettene dækker dog fortsat primært i byområderne og ikke i udkanter og ude på landet.

Både den nuværende og tidligere regering har som mål, at alle danskere - uanset hvor i landt de bor - senest i 2020 skal kunne købe en internetforbindelse på mindst 100 megabit i sekundet. Dermed vil geografien ikke hæmme, hvor man ønsker at slå sig ned og bo eller drive virksomhed.

Hvilken type af forbindelser på 100 megabit i sekundet folk får tilbudt, er underordnet.