4G-krigen skærpes

TDC vil forsøge at indhente konkurrenten Telia med en stor udbygning af sit nye supermobilnet.

Foto: KIM HONG-JI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigen på de nye supermobilnet, 4G, skærpes nu. TDC lægger sig i selen for at komme ud til endnu større dele af Danmark og dermed indhente konkurrenten Telia, som fører i kapløbet på det danske marked.

Telia lancerede 4G- eller LTE-mobilnettet i december 2010 som det første teleselskab i Danmark og har siden bevaret føringen geografisk, samtidig med at Telia sælger 4G-forbindelser til halv pris af TDC. 4G-nettet er en dataforbindelse via mobilnettet, som er hurtig nok til at se direkte TV og spille onlinespil uden »klumper i strømmen«.

TDC er kommet bagud på det nye område, og det skal der nu gøres noget ved.

»Vi øger netop nu hastigheden i 3G-nettet op til 42 megabit, og inden for en overskuelig horing har vi et fuldt udbygget 4G-net, som dækker 99 procent af befolkningen,« lover TDCs topchef Henrik Poulsen.

Han vil dog ikke sætte et præcist tidspunkt på, hvornår de 99 procent af befolkningen - ikke landet - er nået.

I løbet af 2012 vil TDC have 500 4G-mastepositioner på plads.

Telia har netop fået konkurrencemyndighedernes godkendelse af at slå sine mobilnet sammen med Telenors i Danmark. Sammen vil de to selskaber, som begge på verdensplan er blandt de ti største mobilselskaber, selv om de kun er henholdsvis nummer tre og to i Danmark, skabe Danmarks bedst dækkende net.

Hverken Telenor eller »3« har taget deres 4G-licenser i brug i dag.

TDC opgraderer stadig teknologien i det landsdækkende fastnet, som fortsat leverer en solid indtægtskilde til Danmarks største teleselskab. Netop fastnettet og TDCs faste indtægt er under pres af den nye 4G-teknologi.

Telia er nu klar med en dankortstor 4G-router, som er et mobilt hotspot, så man gennem den kan koble alt omkringværende udstyr med trådløs forbindelse til 4G-nettet. Den lille æske, som kan ligge i en bukselomme (når den ikke bruges), har sit eget SIM-kort til 4G-nettet.

4G-hastigheden kan dermed få mange til at fravælge de faste forbindelser, som Telia godt nok også leverer men ikke i nær så stort et omfang som TDC, og klare sig med den trådløse forbindelse.

4G-nettene dækker dog fortsat primært i byområderne og ikke i udkanter og ude på landet.

Både den nuværende og tidligere regering har som mål, at alle danskere - uanset hvor i landt de bor - senest i 2020 skal kunne købe en internetforbindelse på mindst 100 megabit i sekundet. Dermed vil geografien ikke hæmme, hvor man ønsker at slå sig ned og bo eller drive virksomhed.

Hvilken type af forbindelser på 100 megabit i sekundet folk får tilbudt, er underordnet.