440 mia. kroner på højkant: Amazon-ejers skilsmisse kan få enorme konsekvenser for aktionærer

Verdens rigeste mand, Amazon-stifter Jeff Bezos, skal skilles fra sin kone. Ifølge loven skal Jeff Bezos kone, MacKenzie Bezos, have halvdelen af parrets formue, hvoraf langt størstedelen er forankret i virksomheden.

Ifølge lovgivningen i staten Washington, hvor Jeff Bezos har boet med sin kone, skal værdier optjent i løbet af et ægteskab deles lige i tilfælde af en skilsmisse. I Jeff Bezos tilfælde svarer halvdelen af værdierne til over 440 mia. kroner Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSHUA ROBERTS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan blive verdens dyreste skilsmisse. Med længder.

Onsdag annoncerede Amazon-stifter Jeff Bezos og hans snart forhenværende kone, MacKenzie Bezos, i en fælles udtalelse, at de skal skilles efter at have været separeret i en periode.

»Selv hvis vi vidste, at vi ville blive skilt efter 25 år, ville vi gøre det hele igen. Vi har haft et fantastisk liv sammen som ægtpar, og vi ser også en skøn fremtid foran os,« lød det i udtalelsen.

Trods den umiddelbart forsonende ordlyd er spørgsmålet på alles læber: Hvad vil skilsmissen betyde for Amazon?

Lovgivningen i staten Washington, hvor parret har et hjem, og Amazon er registreret, foreskriver nemlig, at gæld og værdier, der optjent i løbet af ægteskabet, skal deles lige, medmindre en ægtepagt foreskriver andet. Parret har været gift i 25 år, og MacKenzie Bezos har været med fra starten af Amazon-eventyret.

Dermed kan MacKenzie tilsyneladende have krav på, hvad der svarer til et trecifret milliardbeløb. Jeff Bezos er ifølge Bloombergs millardær-indeks verdens rigeste person med en formue på 137 mia. dollar eller knap 900 mia. kroner. Skulle halvdelen tilfalde MacKenzie Bezos, ville hun lige pludselig være verdens rigeste kvinde.

Jeff Bezos og hans kone MacKenzie Bezos har været gift i 25 år og har fire børn sammen. MacKenzie Bezos har udgivet flere skønlitterære bøger og er uddannet fra Princeton University.  Fold sammen
Læs mere
Foto: JORG CARSTENSEN.

Ifølge skilsmisseadvokaten David Starks, som arbejder i staten Washington, vil en domstol hælde til ikke at hænge sig i detaljer, men sandsynligvis fordele værdierne helt lige, hvis der ikke foreligger en ægtepagt.

»Når du forlader et forhold som milliardær, virker det usandsynligt, at retten vil bruge tid på at udregne, hvem der vil være rigest om ti år,« siger skilsmisseadvokaten til CNBC.

Han har dog svært ved at forestille sig, at der ikke foreligger en ægtepagt.

»Jeg er nødt til at forestille mig, at nogle af de længste samtaler og den juridiske tænkekraft er lagt i at finde en løsning, hvor Jeff Bezos forbliver den kontrollerende aktionær i Amazon,« siger skilsmisseadvokaten.

Lauren Sanchez, som Jeff Bezos ifølge National Enquirer har haft et forhold til det seneste stykke tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: GABRIEL BOUYS / AFP.

Spekulationerne om, hvorvidt der foreligger en aftale, fortsætter imidlertid. Det skyldes ikke mindst, at tabloid-mediet National Enquirer kun timer efter Bezos-parrets fælles udtalelse om skilsmissen tweetede, at det havde en historie klar om skilsmissen, da udtalelsen udkom.

Derefter tweetede tabloid-avisen på forsiden på torsdagens avis, hvor 11 sider er dedikeret til Jeff Bezos’ skilsmisse, som ifølge National Enquirer det seneste stykke tid har haft et forhold til Lauren Sanchez, en tidligere TV-vært og helikopterpilot, der selv er ved at få skilsmisse.

Bloomberg citerer en unavnkilde tæt på Bezos for at sige, at MacKenzie Bezos kendte til forholdet mellem Amazon-ejeren og Lauren Sanchez.

Umuligt at dele værdier uden at påvirke Amazon

Skilsmissen er på flere måder uden fortilfælde. For det første overgår værdierne, der er på spil, med længder tidligere lignende sager. For det andet er så stor en del af værdierne forankret i et enkelt selskab, at det ikke kan undgå at få en omfattende betydning for selskabet, hvis der skal deles lige.

Det forklarer Jordan Neyland, som er adjunkt i jura ved George Mason University og har skrevet artikler om direktørskilsmisser. Han peger på, at administrerende direktører typisk kan undgå at opdele deres aktier ved at overlade andre aktiver til deres ægtefæller, eksempelvis fast ejendom. Men det kan ikke lade sig gøre i dette tilfælde.

Langt størstedelen af Jeff Bezos formue, omkring 130 mia. dollar, er nemlig forankret i Bezos’ ejerandel på godt 16 pct. i Amazon, som tidligere i denne uge overhalede IT-giganten Microsoft som verdens mest værdifulde selskab.

»Al rigdom er bundet til Amazon. Jeg ved ikke, hvad jeg skal tænke om noget i denne størrelsesorden, men jeg forestiller mig, at hans ægtefælle vil få anparter i Amazon. Så det her vil ændre ejerskabet i Amazon,« siger adjunkten.

Vender man blikket mod aktiemarkedet, lader investorerne imidlertid endnu ikke til at frygte for konsekvenserne, hvis Jeff Bezos også skal igennem en skilsmisse med en stor del af hans aktier. På Wall Street lukkede Amazon-aktien således onsdag i en kurs, der var en smule højere end ved dagens start.