4.000 IT-jobs ledige om fem år

De unge tænder fortsat ikke nok på at vælge en længerevarende IT-uddannelse.

Det er bare med tidligt at forstå, at der er fremtid i at være i IT-verdenen. Sådan håber Dansk Industri og IT-Branchen, at flere vil tænke. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er blevet 1.000 flere ansatte i de danske IT-virksomheder, men om fem år vil Danmark mangle 4.000 danskere med en kandidatgrad i IT.

Det anslår Dansk Industri, som derfor sammen med EU-Kommissionen forsøger at sætte fokus på problemet, at de unge gerne bruger den nye teknologi vildt og voldsomt men ikke gider at tage de længerevarende uddannelser, som der er brug for i erhvervslivet.

Hellere læger og advokater

»Der er brug for, at flere unge tager en IT-uddannelse. Men det er ikke nemt. De unge vil hellere være læger og advokater og tænker måske, at IT er noget, man bruger, men ikke noget, man kan leve af,« siger Ulla Gilberg, chefkonsulent i Dansk Industris branchesamarbejde af IT- og teknologivirksomheder, ITEK, til metroXpress.

Berlingske Business kan i dag berette, at danske IT-virksomheder igen ansætter. Samlet er medarbejdertallet vokset med 1.000 på et år.

Men samtidig uddannes der ikke nær så mange universitetskandidater, som erhvervslivet har brug for. Derfor har brancheforeningen IT-Branchen gennem flere år holdt åbent hus-arrangementer for skoleklasser for at vise, hvad virksomhederne kan, og fortælle om vigtigheden af at få kvalificerede folk, som tilsyneladende let vil kunne finde et job. ITEKs tal viser, at der i 2017 vil mangle 4.000 kandidatuddannede danskere.

Flere optages

Flere og flere optages dog på de videregående IT-uddannelser. Tallet steg fra 3.285 i 2010 til 3.962 i 2011.

Også i Sverige risikerer mangelen på IT-kyndig arbejdskraft at blive en flaskehals. En kortlægning fra den svenske brancheorganisation IT- og Telekomföretagen viser, at mindst 30.000 ville kunne ansætte de næste tre år i Sverige, heraf de 60 procent i stockholmsregionen, hvis deres IT-kundskaber var bedre. Navnlig er IT-arkitekter, projektledere og testere efterspurgte, men også software- og systemudviklere samt virksomhedskonsulenter efterspørges stærkt, skriver Svenska Dagbladet.