3G-telefoni forbedres med et trylleslag

Dækningen bliver langt bedre, og forbindelserne indendørs bliver af bedre kvalitet, når teleselskaberne nu får lov til at bruge dele af det almindelige mobilnet til 3G-telefoni.

Et ældre foto fra TDCs lancering af 3G-telefoni. 3G-telefoni bliver forbedret med bedre dækning og bedre kvalitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Dækningen og kvaliteten af 3G-mobiltelefoner bliver med et trylleslag langt bedre, efter at EUs teleministre torsdag gav lov til at bruge dele af det almindelige mobilnet, GSM-nettet, til 3G-telefoni.

»Med et snuptag forbedrer man udbredelsen af 3G, dækningen bliver langt bedre, også indendørs, og kvaliteten af 3G-samtalerne bliver også forbedret,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

Ministrene nikkede dermed »ja« til forslaget fra EU-Kommissionen fra i sommer. Det er den såkaldte 900 MHz-frekvens, som i dag bruges til almindelige mobiltelefoner, som nu kan anvendes til 3G-telefoni.

Det giver øjeblikkeligt en 40 procent bedre dækning.

»Der er rigtigt mange gode argumenter for at gøre det. Det har taget nogle år i mange nationale telestyrelser at finde ud af, at det ikke er mængden af forskellige telenet, der sikrer udbredelsen. At have op til fire parallelle telefonnet er endog rigtigt dyrt,« siger John Strand.

I stedet for hver især at skulle sætte 3G-sendemaster op, sådan som de fire teleselskaber med 3G-licens i Danmark har måttet gøre, deler teleselskaberne i mange lande masteudstyr. I Sverige har Telia og Tele2 sat master op sammen, i Storbritannien gør Vodafone og Orange det i fællesskab, og i USA deles AT&Ts Cingular og Deutsche Telekoms T-Mobile om udstyret.

I Australien har Telstar brugt GSM-frekvensen til sit turbo 3G-net (blandt teknikerne benævnt »HSDPA«).

»Fordelene er, at man dækker et større areal og får en bedre indendørs dækning. Det er 3G-nettene ikke så gode til. Endelig skal man ikke glemme, at om to år produceres der ikke flere 2G-telefoner længere, og til den tid vil der heller ikke være den prisforskel, som er i dag mellem GSM- og 3G-telefoner,« siger John Strand.

EU-Parlamentet skal også sige god for ændringen, før teleministrene kan give det endelige, grønne lys.