3F i Bangladesh: Danske tøjfirmaer følger egen dagsorden

Danske tøj - og tekstilvirksomheder i Bangladesh kører efter egen dagsorden, men bør i stedet tilslutte sig den internationale Bangladesh-aftale og lægge deres leverandører frit frem, mener 3F's mand i Bangladesh.

Danske virksomheder skal følge de internationale giganter som H&M og Inditex, mener 3Fs mand i Bangladesh. Her ses syersker i hovedstaden Dhaka, som protesterer for højere løn, løn for allerede udført arbejde og flere frokostpenge. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW BIRAJ

Tilslut jer den internationale Bangladesh-aftale frem for at køre i eget spor. Og fortæl os, hvilke fabrikker, I handler med. Sådan lyder appellen til den danske tøjbranche fra 3F's danske mand i Bangladesh Flemming Hansen, der i det seneste halvandet år har kæmpet for bangladeshiske arbejderes ret til at organisere sig.

»Virksomhederne er ikke fremme på beatet i forhold til at tale med os. De kører efter deres egen dagsorden med egne CSR-politikker og egne audits (kontroller af bygninger, red.), og så mener de, at de har gjort det, der skal til,« siger han til Berlingske Business.

Flemming Hansen arbejder i Bangladesh, Sri Lanka og Nepal som fagforbundet 3Fs Sydasien-konsulent, og selv om hans arbejde favner bredere end arbejdet med de danske virksomheder, har han en klar holdning til, hvad den danske tøj - og tekstilbranche kan bidrage med:

»Det smarteste ville være, at virksomhederne skriver under på den internationale aftale i stedet for at indgå i en masse forskellige, der vil det samme, men som ikke er til at overskue for et svagt land som Bangladesh. Samtidig bør de offentliggøre deres leverandørlister og sige, at 'det her tør vi godt' - også selv om det betyder noget for konkurrencen,« siger han.

For to uger siden var Flemming Hansen på besøg hos en bangladeshisk fabrik, hvor der bliver produceret arbejdstøj til det danske mærke Mascot. Her mødte han en fabrik, der på overfladen så pæn og brandsikker ud, men som alligevel rummer nogle problemer, hørte han fra lokale kollegaer.

»Det lignede de fleste andre fabrikker, jeg har set. 5000 symaskiner og et tilsvarende antal unge damer, der sidder og syer. Noget af grejet var nyere end andre steder, og der var fint markerede brandveje og brandudstyr. Visuelt så det pænt ud, men det er tit det, man ikke kan se, der er det interessante,« siger han og henviser til typiske problemer generelt i Bangladesh som for meget overarbejde, underbetaling og misbrug.

Halvandet år for Bestseller-besøg

Et lignende besøg på en af tøjproducenten Bestsellers fabrikker har det taget Flemming halvandet år at få i stand. Først for nylig blev der sat dato for et besøg, men det blev udsat endnu en gang. Så foruden besøget på Mascot, har Flemming Hansen ikke besøgt andre danske virksomheders produktionsfabrikker, og med hemmeligholdte leverandører, bliver arbejdet ikke nemmere for den regionale 3F-koordinator.

»De hemmelige leverandørlister strider mod, at alt skal være så frit, og så vil man alligevel ikke offentliggøre det. Så er det klart, at man undrer sig over, om der er noget, de vil skjule,« siger Flemming Hansen og fortsætter:

»Hvordan skal man inspicere en bygning, eller undersøge underbetalt arbejdskraft, hvis man ikke kan få at vide hvad fabrikken hedder eller hvor den ligger?« spørger han og understreger, at det som udgangspunkt er langt lettere at arbejde samme med danske virksomheder, som kender til fagforbund, end bangladeshiske, hvor arbejderes rettigheder er minimale og længe har været undertrykt.

24. juni mødes den danske tøj- og tekstilbranche med erhvervsorganisationer, Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) og initiativtagerne til den internationale Bangladesh-aftale, som giganter som H&M og Inditex står bag. Her vil både DIEH og handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) opfordre virksomhederne til at underskrive aftalen. Såvidt har ingen danske virksomheder tilsluttet sig den, mens 46 andre tøj - og tekstilvirksomheder fra hele verden allerede har skrevet under. Sidste år importerede danske virksomheder bangladeshisk producerede beklædnings- og tekstilvarer for 2,4 mia. kroner.