3F i Aalborg ærgrer sig over fyringer: Nu gik det lige så godt

Trods vækst i den lokale industri, bliver det svært at finde job her og nu til de mange timelønnede ufaglærte, som står til at mistet jobbet os Siemens Gamesa, vurderer formand for industrigruppen hos 3F i Aalborg.

Foto: VINCENT WEST.
Læs mere
Fold sammen

Hovedparten af de 600 medarbejdere, som i næste måned bliver præsenteret for en fyreseddel på møllevingefabrikken Siemens Gamesa i Aalborg, er timelønnede ufaglærte.

De mister deres job på det dårligst tænkelige tidspunkt, vurderer Benny Vinther Jensen, gruppeformand for Faglig Industri hos fagforbundet 3F i Aalborg.

»Mellem 80 og 90 pct. af de ansatte i produktionen hos Siemens Gamesa er 3F-medlemmer, så mindst 500 af dem, der står til at miste jobbet er vores medlemmer. I foråret fyrede Siemens Gamesa omkring 250 mand. De sidste stoppede lige inden sommerferien, og de har haft forholdsvis let ved at få job især i byggeindustrien, hvor der er vækst. Men denne gang er der tale om mange flere folk, og fyringerne kommer lige op til efteråret, hvor vi har vejret imod os i byggebranchen,« siger Benny Vinther Jensen.

Han kalder Siemens Gamesas udmelding fredag om, at antallet af ansatte i virksomhedens vingefabrik i Aalborg skal reduceres fra 2.100 til 1.500 for »træls«. Det sker efter, at vindmøllekoncernen i slutningen af juli fremlagde et skuffende halvårsregnskab.

Vindmøllegigantens udfordringer består bl.a. i, at kunder på nye markeder i stigende grad kræver, at dele af produktionen skal lægges lokalt, og på, at Siemens Gamesa oplever faldende efterspørgsel, samtidig med øget krav om nedbringe omkostningerne og bevare konkurrencedygtigheden.

Fyringerne kommer ikke helt bag på den aalborgensiske fagforeningsmand.

»Det er en træls melding, men vi har hørt rygterne svirre i et stykke tid. Det er dog først i dag, at vores tillidsfolk er blevet orienteret,« siger Benny Vinther Jensen.

Ifølge Benny Vinther Jensen har Siemens Gamesa øget medarbejderstaben betydeligt de senere år. Virksomhedens ufaglærte medarbejdere kommer i dag fra hele Nordjylland, og en stor del af dem har skiftet fra byggebranchen til vindmølleproduktion. Det betyder også, at de er fleksible, både hvad angår geografi og branche.

»En del af dem vil formentlig søge tilbage til byggebranchen, som har boomet her i foråret. Men der er også andre muligheder. Der er optimisme at spore i industrien i og omkring Aalborg, og ledigheden ligger ikke længere så højt, som den har gjort i forhold til landsgennemsnittet. Men 500 ledige er meget. Så mange kan de lokale virksomheder ikke bare aftage uden videre,« siger Benny Vinther Jensen.

Ledigheden i Aalborg-området ligger i øjeblikket på syv-otte pct, mens landgennemsnittet ligger et sted mellem fem og 5,5 pct. Fyringerne vil formentlig få ledighedsprocenten til at vokse.

»Det gik ellers lige så godt. Da vi havde bestyrelsesmøde i industrigruppen inden sommerferien var der positive takter fra alle tillidsfolk, bortset fra PostNord. Virksomhederne ansatte folk og vikarer. Nu er det knap så optimistisk,« siger Benny Vinther Jensen.