3F fastholder mafia-anklager: Metro-vidner er bange

Hos fagforbundet 3F er man ærgerlig over, at politiet endnu ikke har fundet dokumentation for anklager om narko og mafia i metroen. Vidnerne er bange, siger 3F.

metro
Den nye metro-cityring bygges af det italiensk-ejede selskab Copenhagen Metro Team (CMT), som benytter sig af en lang række underleverandører til det store projekt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Indtil videre er Københavns Politi på bar bund i den opsigtsvækkende sag om mulig narkohandel orkestreret af den italienske mafia i forbindelse med byggeriet af den københavnske metro.

I september politianmeldte fagforbundet 3F en stribe italienske entreprenører - der er tilknyttet byggeriet af metroen i København og letbanen i Aarhus - for at smugle narko og hvidvaske penge på dansk jord. Angiveligt skulle entreprenørerne have tilknytning til mafiaen, fremgik det af flere artikler i Weekendavisen.

Men i dag oplyser Københavns Politi, at de endnu ikke har fundet dokumentation for de voldsomme anklager.

Det ærgrer Palle Bisgaard, forhandlingssekretær i byggegruppen hos fagforbundet 3F og afsender på politianmeldelsen i september.

»Det ville have været godt, hvis politiet havde fundet beviser, men måske havde det overrasket mig, hvis man havde fundet dokumentation lige med det samme. Især da der kom offentlighed om sagen. Jeg håber bare, at politiet tager det alvorligt og fortsætter deres egen efterforskning. Der er en del af de kilder, som har henvendt sig til os, der ikke tør tale med politiet af frygt for repressalier. Det gør det naturligvis også sværere at komme videre med sagen,« siger Palle Bisgaard.

Palle Bisgaard oplyser, at det var bevidst, at 3F gik til Weekendavisen efter indleveringen af politanmeldelsen.

»Vi har en stærk interesse i, at der bliver offentlighed omkring de her forhold, så danskerne ved, hvad der sker på vores arbejdsmarked. Derfor gik vi også i pressen og fortalte om vores anmeldelse,« siger Palle Bisgaard og tilføjer:

»Vi har fået nogle oplysninger om forhold, der er direkte kriminelle. Dem overgiver vi til politiet. Men når den type virksomheder, som har mafia-forbindelser, kommer ind på det danske arbejdsmarked, så har det katastrofale konsekvenser for løn- og arbejdsvilkår. Derfor er dette en vigtig sag for os. Normalt kan vi forhandle med virksomheder på det danske arbejdsmarked, men nogle af de her virksomheder opererer med vold og trusler, og så bliver det svært for os.«

Palle Bisgaard oplever, at mange af underentreprenørerne til metrobyggeriet har indgået overenskomster med blandt andet 3F.

»Men vores oplevelse er, at de ikke har tænkt sig at overholde dem. Det fører selvfølgelig til fagretslige sager, men de er meget svære at løfte bevisbyrden på, da folk ikke ønsker at udtale sig af frygt for konsekvenserne.«

Men I kan vel også have en interesse i at fremstille jeres modpart i en arbejdskonflikt som kriminelle?

»Det er faktisk noget, som vi har diskuteret en del, og det er der sikkert nogen, der vil hævde. Specielt hvis politiet ikke finder noget. Men så skulle vi altså gøre det med mange virksomheder, som vi er i konflikt med. Vi gør ikke det her for sjov, og vi vil jo helst samarbejde med virksomhederne. Det gør vi dagligt på den gode måde. Men når vi kan se, at forholdene er så groteske som her, så er der ikke noget samarbejde tilbage. Man skal selvfølgelig passe på med at dømme folk på forhånd, men jeg kan forsikre, at vi først har taget dette skridt efter grundige overvejelser.«

Palle Bisgaard oplyser desuden, at 3F er blevet mødt med krav om at trække beskyldningerne tilbage, efter sagen blev omtalt i Weekendavisen i slutningen af september.

"Vi har fået breve fra advokater, men der er ikke anlagt nogen sager. Vi tager det med sindsro. Vi har videregivet oplysninger, som vi ikke synes, at vi kan sidde tilbage med alene. Vi har ingen rygende revolver, men vi har mange vidneudsagn om det samme. De oplysninger tror vi på. Men det må og skal være en politisag,« siger han.

Hos hovedentreprenøren bag byggeriet af den nye metro-cityring i København, Copenhagen Metro Team (CMT), har man tidligere afvist ethvert kendskab til ulovligheder. Samme afvisninger kom i september fra Metroselskabet, der er offentlig bygherre på projektet, og fra Aarhus Letbane.

Du kan læse hele politianmeldelsen fra 3F lige her