3D og internet indtager fremtidens TV-skærme

Allerede næste år vil de teknologibegejstrede kunne tage briller på og se tredimensionelt fjernsyn - og allerede nu skal vi lære at gå på nettet fra stuealteret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Superflade skærme, internet på TV-skærmen, fjernsyn i 3D, bedre billeder og mindre strømforbrug.

Udviklingen inden for TV- og især fladskærme fortsætter med uformindsket styrke, og med udsigten til et faldende salg, når overgangen til digitalt TV 1. november er passeret, tænkes der kreativt hos producenterne for at finde nye måder at sikre salget fremover.

Skærmstørrelserne vokser fortsat, og fra 2010 skal vi lære at se tredimensionelt fjernsyn, sagde alle de store producenter på verdens største fagmesse for forbruger-elektronik, IFA (Internationale Funkausstellung) i Berlin i begyndelsen af september.

Billederne vil komme ud af skærmen i 3D, når man har taget et par særlige briller på.

Priserne for 3D-fjernsyn fra Sony, Samsung, LG, Panasonic og JVC med flere er en hemmelighed, men de er næppe billige. JVC kan ligefrem omdanne et normalt TV-signal til et 3D-billede, så originalmaterialet ikke skal være produceret i 3D for at få dybden med.

Inden 3D-premieren ruller internet ind på skærmen. Et tryk på fjernbetjeningen kan på nye TV-modeller give adgang til et udvalg af særligt tilpassede netsider, for eksempel hvor TV-stationer kan tilbyde mindre klip eller hele udsendelser. I princippet kan hele nettet tilgås fra fjernsynet, om end netsiderne sjældent er indrettet til det flade skærmformat.

Til gengæld kan diverse småprogrammer kaldes frem, for eksempel aktuelle børskurser, vejrudsigten, lommeregneren og så videre. Og via netadgangen kan man for eksempel leje film, som man måske kender det fra computeren eller gense ældre TV-programmer.

Knivskarpe billeder
Strømforbruget skal ned overalt. Jo større skærm, jo dyrere elregning. Mange producenter tilbyder økologisk producerede fjernsyn, som desuden bruger 30-50 procent mindre strøm.

Det sker blandt andet ved at finjustere mekanikken og måden at danne selve billedet på. Endelig har billedkvaliteten mange steder fået et nøk opad og opdateres nu med 200 MHz, så der er endnu mindre flimren.

Senere vil de såkaldte OLED-fjernsyn melde sig. Billedet dannes af organiske lysudsendende dioder, som giver knivskarpe billeder i en voldsomt høj kontrast, bruger langt mindre strøm end traditionelle fladskærmsfjernsyn af LCD- eller plasmatypen og kan gøres ultratynde - helt ned til tre millimeter.

Produktionspriserne er dog stadig så høje, at de første - meget små - skærme, der er i handelen, koster formuer (30.000 kroner for en 11 tommerskærm). OLED bruges også som skærm på mobiltelefoner og i digitale fotorammer.

Selvfølgelig kan man også bare nøjes med at bruge fladskærmen til at se film på. Blu-ray-film, som afløser DVDen, kommer til deres ret på de store skærme, fordi filmene er i bedre kvalitet, og almindelige DVDer kan oftest opskaleres, så billedkvaliteten forøges kunstigt og stadig ser godt ud i større størrelse.