3D-film giver hovedpine

Mange opdager, at de har mindre øjenproblemer, når de sætter sig for at se film i 3D, og så får de hovedpine.

Også pornobranchen har kastet sig ud i 3D-film. Samantha Zimmer viser her, at det også kræver særlige briller, hvis man vil have det fulde udbytte af de kulørte film - med risiko for hovedpine. Foto: Robyn Beck, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Midt i det store sus af fladskærmsfjernsyn i 3D fra verdens største elektronikmesse i Las Vegas advarer amerikanske eksperter nu om, at film i 3D giver mange mennesker hovedpine.

Folk, der har problemer med øjnene, risikerer at få hovedpine, hvis de i længere tid ser 3D-film.

Mange har øjenproblemer

»Masser af mennesker går rundt med meget små øjenproblemer, f.eks. en mindre ubalance i muskulaturen, som hjernen håndterer fint under normale omstændigheder,« siger Michael Rosenberg, professor i øjensygdomme ved Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago.

Når de ser en film i 3D, får de nogle helt nye følelsesindtryk.

»Det oversættes gennem en større mental indsats, og det gør det lettere at få hovedpine,« siger han il nyhedsbureauet Reuters.

Flere biograffilm i 3D

Øjnene ser tingene i en anelse forskellige vinkler, og når billedet sættes sammen i hjernen, får man indtryk af dybde. Men den måde, som 3D dannes på i film, er ikke helt den samme, og derfor skal øjnene trænes op til at se billedet korrekt og skarpt gennem de særlige 3D-briller. Folk med bygningsfejl kan slet ikke se 3D men ser de to forskudte billeder som ... to forskudte billeder.

Flere biograffilm - senest »Titanic«-instruktør James Camerons fremtidsfilm »Avatar« - produceres i 3D, og hvor det i øjeblikket kniber med at overbevise private kunder om det betimelige i at anskaffe nye, dyre 3D-TV-skærme, kort tid efter at de har købt en ny fladskærm til hjemmet, køber mange biografer 3D-udstyr hjem.

Panasonic: Vi sælger en mio. 3D-TV i år

Den japanske elektronikgigant Panasonic forventer at sælge mindst en million fladskærmsfjernsyn med 3D, når de kommer i handelen i 2010. Det siger Panasonics nordamerikanske chef, Yoshi Yamada, til Reuters.

Analysefirmaet DisplaySearch regner med, at der på verdensplan i 2012 vil blive solgt ni millioner 3D-TV-apparater.