38 millioner polakker klar til at købe dansk

Polens økonomi stormer frem. Høj vækst og faldende arbejdsløshed giver gode muligheder for de danske virksomheder, der har fået øje på de 38 millioner polakker med stigende købekraft.

Polen er et særdeles attraktivt marked for danske virksomheder. Med næsten 40 millioner indbyggere, medlemskab af EU og en vækst, der er mindst dobbelt så høj som i de nordiske lande, er der gode muligheder for at lave forretninger i Danmarks store nabo mod syd.

Det har mange danske virksomheder allerede opdaget, og strømmen af virksomheder, der vender blikket mod Polen, er steget støt, siden Polen trådte ind i EU som fuldgyldigt medlem i 2004.

»Potentialet er enormt stort, fordi købekraften og dermed det private forbrug stiger. På sigt kan Polen blive en af vores allerstørste samhandelspartnere,« siger Søren Juul Jørgensen, der er leder af handelsafdelingen på Den Danske Ambassade i Warszawa.

I øjeblikket er Polen Danmarks 12. største eksportmarked. I 2005 voksede Danmarks eksport til Polen med hele 45 procent til over ti milliarder kroner. En opgørelse for de første ti måneder af 2006 tyder på fortsat vækst, men i et lavere tempo. De danske virksomheders salg til Polen fra januar til november 2006 var således på knap ni milliarder kroner, og det er knap ti procent mere end i den samme periode året før.

»Vi ser det polske marked som dynamisk og lovende. Potentialet er enormt stort,« siger Søren Juul Jørgensen.

Energioverforbrug

I øjeblikket er op mod 400 danske virksomheder aktive i Polen. Kendte virksomheder som NKT, Skandinavisk Tobakskompagni, Danfoss og Rockwool har været i landet i mange år, men i de senere år er mange mindre og mellemstore virksomheder også rykket ind. Det gælder således Faber, der har etableret produktion af persienner og anden solafskærmning i Polen, men helt andre områder interesserer også de danske virksomheder.

»Hele miljø- og energiområdet er særligt interessant, fordi Polen står overfor en del udfordringer på det område,« siger Søren Juul Jørgensen med henvisning til, at Polen kommer til at opfylde en stribe krav fra EU på det område i de kommende år.

Samtidig har Polen et meget stort overforbrug af energi i forhold til bruttonationalproduktet - blandt andet på grund af stort forbrug af fossilt brændstof som kul.

Den økonomiske vækst var sidste år på over fem procent, og mange økonomiske eksperter forventer, at væksten i de kommende år også vil være på over fem procent. Det er derfor ikke helt forkert at omtale Polen som Europas tigerøkonomi, og den får massiv støtte af såkaldte strukturfondsinvesteringer fra EU i de kommende år.

ambwarszawa.um.dk/da

- den danske ambassade i Warszawa, der hjælper danske virksomheder med at få fodfæste