35.000 mister job i byggeriet de kommende 18 måneder

Fald. For anden måned i træk faldt industritilliden til byggeriet. Ifølge beregninger fra Nordea kan det betyde et fald på 35.000 i beskæftigelse i byggeriet over de næste 18 måneder.

Opbremsningen på boligmarkedet er nu begynder at påvirke økonomien generelt. Et kraftigt fald i det påbegyndte boligbyggeri vil medføre et kraftigt fald i beskæftigelsen, vurderer Nordeas analytikere.

Ud fra de historiske erfaringer peger Nordea derfor på, at det store fald i det påbegyndte boligbyggeri kan betyde en nedgang i beskæftigelsen inden for byggeriet på 35.000 over de næste 18 måneder.

I Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT) ser man ikke helt så dystert på fremtiden, men man deler den vurdering, at de stagnerende boligpriser vil få betydning for aktiviteten i byggeriet.

- Det er især de seneste par kvartalers stagnation i boligprisudviklingen, som har ført til faldet i byggeoptimisme. Faldende priser på eksisterende boliger fører naturnødvendigt til en dæmpet nybygningsaktivitet, siger Bo Sandberg, der er økonom i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet.

BAT-økonomen er dog ikke nervøs for branchens samlede aktivitetsomfang.

- Der er rigelig efterspørgsel indenfor reparation/vedligeholdelse, erhvervsbyggeri og anlægsarbejde til at modsvare et lille fald i boligbyggeriet, siger Bo Sandberg.

Han mener desuden, at den nye temperaturmåling viser, at forventningsdykket i februar næppe var en enlig svale. Men alligevel bør man fortsat have is i maven. For der er tale om et fald fra et rekordhøjt udgangspunkt.

Derimod er det tydeligt, at boomet i byggebranchen er ved at være overstået. Det er blandt andet derfor, at vi ser aftagende risiko for en overophedning i dansk økonomi.

- Den professionelle bekymringsindustri - med bankøkonomerne i spidsen – har på det seneste dæmpet de rituelle hyl om overophedning af økonomien. Det er i bund og grund positivt, og man må anerkendende kvittere med at konstatere, at det jo ikke er forbudt at blive klogere, siger Bo Sandberg