33-årig vil sparke gang i netværksdanmark

Christina Yoon Petersen brænder for iværksættermiljøet. Det i en grad, så hun i dag bruger en stor del af sin fritid på at arrangere erfaringsudveksling mellem startups og erfarne erhvervsmennesker.

Christina Yoon i midten, til venstre erhvervsmanden Lars Thrane, i baggrunden til højre Asger Aamund ved onsdagens arrangement. 33-årige Christina Yoon står i spidsen for et netværkskoncept, Network for Science Entrepreneurs, hvor akademiske iværksættere bliver koblet med iværksætterikoner som Asger Aamund. De deltagende iværksætterikoner gør det gratis. Hendes drivkraft er glæden ved at opleve iværksætternes skabertrang blive til virkelighed. Hun mener, at erfaringsudveksling via netværk kan være altafgørende for ens succes. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ildsjæle kan være mange ting – også når det kommer til iværksættermiljøet og de mennesker, der færdes i det. En af dem er Christina Yoon Petersen.

Den 33-årige kvinde er uddannet revisor og har sit eget konsulentfirma, der specialiserer sig i at hjælpe andre virksomheder med blandt andet at holde styr på tallene og rådgive, når det kommer til at navigere blandt de EU-støttepuljer og regler, der eksisterer.

Men det er ikke Christina Yoon Petersens firma EUhelp.dk, der er det eneste, som karakteriserer hendes professionelle liv. Det er i lige så høj grad hendes passion for at skabe netværksarbejde. Christina Yoon Petersen er nemlig ophavskvinde til konceptet Network for Science Entrepreneurs (NSE), der er en netværksorganisator, der er specialiseret i erfaringsudveksling inden for videnskabsbaseret iværksætteri.

For samfundets skyld

Konceptet er sponsoreret og er økonomisk set netop begyndt at løbe rundt. Men det er ikke, fordi Christina Yoon Petersen derfor kan leve af det. Men det er heller ikke årsagen til, at hun kaster mange af sine vågne timer i det.

»Problemet er, at Danmark ikke er et specielt godt sted at skabe det næste Novo Nordisk. Vi er ikke gode nok til at skabe kæmpevækst-maskinerne. Det kan være svært at få noget nyt på markedet, og ofte har man som science-iværksætter brug for intelligent kapital,« siger hun og tilføjer:

»Det er vigtigt at gøre noget ved det for samfundets skyld og for at skabe arbejdspladser. Men det er ikke kun derfor, jeg gør det. Det handler lige så meget om, at jeg synes, det er sjovt, og at det har værdi.«

Og hun er ikke alene om det synspunkt. Det at trække på professionelle netværk er noget, der bliver udbudt flere steder og som bliver anbefalet til iværksættere – både fra offentlig og privat side. Og det ikke uden årsag, lyder det fra dansk Iværksætter Forenings formand, Christian Walther Øyrabø.

»Netværk kan betyde enormt meget. Trækker man ikke på andres erfaringer og råd, kan det at være iværksætter eller lille vækstvirksomhed blive meget besværligt. Man har brug for viden og knowhow. Og sagen er, at rigtig mange faktisk er villige til at bruge lidt tid på at hjælpe, når de bliver spurgt på den rigtige måde. Folk vil gerne hjælpe andre,« siger han.

Christina Yoon Petersen og de par assistenter, der også arbejder for Network for Science Entrepreneurs, arbejder med erfaringsdeling i iværksættermiljøet ved at afholde events, hvor iværksætterne får inspiration fra erfarne erhvervsfolk til konferencer af forskellig størrelse. Det kan være mindre sceancer, hvor et kendt ansigt fortæller om sine erfaringer på et område – det kan også være et større arrangement, hvor en hel række talere følger efter hinanden.

Konceptet kan også være, at en iværksætter-case sætter sig ned sammen med en kendt mentor på en scene foran alle tilhørerne og diskuterer, hvad det er, der skal til, for at få virksomheden videre til næste niveau.

Onsdag i denne uge afholdt Network for Science Entrepreneurs et af de store arrangementer. I det indre København talte kendte erhvervspersonligheder som bankchefen Lars Seier Christensen, sociologen Henrik Dahl og biotekiværksætteren Asger Aamund, om temaet: »Hvordan tænker professionelle investorer?« foran omtrent 100 deltagere.

Vigtig viden

Christina Yoon Petersen mener netop, at denne slags udvekslinger af erfaringer er værdifulde. Ikke mindst når det kommer til iværksættere inden for forskningsmiljøet. For i modsætning til andre brancher, hvor man i princippet kan etablere en forretning med et skrivebord, en kontorstol, en computer og en god portion kampånd, så kræver forskningsbaserede områder – og især biotek-sektoren – stor indsigt og et øje for, hvor stort ens kapitalbehov meget hurtigt kan gå hen og blive.

»Der findes mange netværksmuligheder herhjemme for iværksættere, men nok ikke så mange inden for science. Men sagen er, at det faktisk er nogle af dem, der har det allerstørste behov for erfaringsudveksling og netværk. Man skal huske på, at det kan koste milliarder at udvikle produkter inden for medicinalindustrien,« siger hun og tilføjer:

»Men at det er en større udfordring gør det ikke mindre vigtigt. Der er et stort potentiale i forskningsmiljøet. Der kan være projekter undervejs, der kan kurere alvorlige sygdomme. I mine øjne har vi en forpligtelse til at hjælpe dem.« Der er dog ikke meget »pligt« over Christina Yoon Petersens indgang til det netværksfremmende arbejde, hun i det seneste halvandet år har brugt megen tid på. Hun indrømmer, at det kan være særdeles tidskrævende, men det har ikke fået hende til at fokusere på andet.

»Jeg gør det, fordi jeg synes, det er sjovt, og at det giver mening. Jeg ville da gerne kunne leve af det, men det er ikke situationen lige nu. Mange af de erfarne erhvervsfolk, vi har tilknyttet, gør det her, fordi de føler sig forpligtede til at give viden videre. Den følelse kan jeg godt genkende. De undskylder jo nærmest, hvis de siger nej til at deltage,« siger Christina Yoon Petersen.