30 pct. af Storbritanniens arbejdsstyrke kan erstattes med robotter

En ny rapport fra konsulentvirksomheden PwC viser, at op til 30 pct. af Storbritanniens arbejdsstyrke risikerer at blive erstattet med robotter i 2030. Den udvikling kan ifølge virksomheden både skabe nye muligheder på arbejdsmarkedet, men kan potentielt set også være et onde, hvis ikke politikerne er bevidste om udviklingen.

Foto: FOCKE STRANGMANN

I en analyserapport fra PwC har revisions- og konsulentvirksomheden regnet på Storbritanniens arbejdsmæssige tilstand. Ifølge rapporten er de mest robot-udsatte arbejdsområder transport, produktion, engroshandel og detail.

Mere end 10 mio. britiske arbejdere er dermed ifølge rapporten i farezonen for at blive overflødiggjort på grund af de automatiserede arbejdere.

2,25 mio. job i en gros og detailbranchen er i fare for at blive overtaget, og 1,2 mio. er i fare i produktionsbranchen. 950.000 arbejdspladser inden for transport er også i risikozonen.

Herhjemme har debatten om automatisering på arbejdspladserne også fyldt. Særligt buschauffører, har der været snak om, er i risikozonen for at blive erstattet af selvkørende busser. I dag er en vis form for selvkørende biler tilladt, navnlig biler, der assisterer føreren ved selv at kunne holde afstand til forankørende, og biler, der selv kan klare simple opgaver såsom at køre på motorvej.

Briter med lav uddannelse er ifølge PwCs rapport de mest udsatte for at miste deres arbejde til automatiseringen. Men det er ikke kun skidt det hele, skriver PwC. De nye teknologier vil nemlig sætte skub i produktiviteten, skabe mere velfærd og skabe arbejdspladser i servicesektoren.

PwC foreslår afslutningsvis, at den britiske regering tager forudsigelserne alvorlig og foretager fornødne omstruktureringer af uddannelserne, så de kan tilpasses virksomhedens spåede fremtid.

De langsigtede effekter af automatisering er uklare, skriver PwC, da det f.eks. ikke kan måles, hvilke reguleringer der vil blive indført overfor robotterne. Et nyligt forslag, som bl.a. Microsofts grundlægger Bill Gates bakker op om, lyder på, at man skal kunne beskatte robotterne og kunstig intelligens. Grundlaget for forslaget er, at producenterne af robotterne ikke skal kunne høste hele profitten, når landende går glip af potentielle skatteindtægter.

PwCs analyse viser, at Storbritannien faktisk ikke er den mest udsatte i forhold til truslen fra robotterne. USA tager førstepladsen, som det land med den største procentdel job i fare for at blive automatiserede. Her ligger tallet på 38 pct., og Tyskland ligger på andenpladsen med 35 pct.