3.500 dommerkendelser om teleoplysninger

Myndighederne krævede oplysninger om danske borgere tusindvis af gange sidste år. Teleselskaberne har logget 450 milliarder dataposter.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske teleselskaber loggede sidste år 450 milliarder dataposter, og 3.489 gange stillede myndighederne med dommerkendelser og krævede oplysningerne udleveret.

Tallene kommer frem i forbindelse med Folketingets retudvalgs orientering til EU-Kommissionen, skriver Version 2.

Teleselskaberne brugte sidste år 50 millioner kroner på logningsarbejdet. Logningen er en del af de danske anti-terrorlove og er flere gange blevet kritiseret for at være virkningsløs.

»Det er stadig ikke med operatørernes gode lyst og vilje, at vi logger og overvåger vores kunder. Både de 200 millioner kroner i etableringsudgifter og driftudgifterne på 50 millioner årligt er penge, vi skal tages af vores egen lomme,« siger direktør i brancheforeningen Telekommunikationsindustrien i Danmark, Ib M. Tolstrup til Version 2.

TDC forventer, at de 450 milliarder dataposter vil stige med 50-10 procent om året, fordi mere og mere af vores liv foregår online.

I 3.176 af tilfældene krævede myndighederne oplysninger om mobiltelefoni. 179 tilfælde drejede sig om fastnettelefoni, 125 om internettrafik som chatroom-aktivitet, to om IP-telefoni, og syv henvendelser drejede sig om e-mail.