»3« udvider danske mobilpriser til hele EU

I endnu 12 lande afskaffes udlandsprisen på at bruge mobitelefonen og dataforbindelsen, og det er der faktisk gode penge i, siger topchefen.

Den bulgarske sortehavskyst, kaldet Sunny Beach, kommer nu også ind under »3«s roamingfrie zone, hvor man kan ringe og gå på nettet til danske priser. Arkivfoto: Nikolay Doychinov, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NIKOLAY DOYCHINOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De sidste EU-lande og Island kommer nu med på teleselskabet »3«s stadig længere liste over lande, hvor der ikke mere skal betales ekstra for at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen.

Fra på mandag, den 23. maj, vil »3«-kunder dermed kunne bruge af deres danske abonnement til danske priser i hele EU - et år, før EU-Kommissionen helt fjerner udlandsafgifterne, også kaldet roaming.

»Nu har vi så hele EU med, men det er en historie, der aldrig slutter. Vores ambition er, at man skal være lige så tryg ved at anvende telefonen ude som hjemme. Vi forsøger hele tiden at få aftaler med teleselskaber i de lande, som danskerne gerne vil til. Jeg er helt sikker på, at der kommer flere lande til fremover,« siger Morten Christiansen, administrerende direktør i »3«, til Berlingske.

Dyrere at give tilskud til mobiltelefoner

»3« begyndte i 2014 med de seks lande, hvor telekoncernen selv er. Nu er roamingafgifterne fjernet i 36 lande - hele EU, Hongkong, Puerto Rico, Singapore og USA - for alle »3«-kunder, hvis abonnement omfatter 3LikeHome, i praksis alle med et abonnement, der koste fra 130 kroner om måneden og opefter. Man kan bruge op til 10 gigabyte data om måneden af den datamængde, som er med i det danske abonnement. Ringer man til udenlandske numre - ikke danske - uden for det land, hvor man er, koster det dog almindelig udlandstakst.

»På alle markeder er der konkurrence, og alle teleselskaber kan bruge ekstra omsætning. Derfor forsøger de at få aftalen med os eller en del af den og er villig til at give rabatter og fordele. Roaming er for teleselskaber en fantastisk indtægt. Det er ren bundlinie, og profitten er nærmest 100 procent. Derfor vil selskaberne, som vi forhandler med, godt gå ned på prisen, for det er yderligere omsætning, som de ikke skal gøre noget for,« forklarer Morten Christiansen.

Med lidt over en million kunder, hvoraf mange nu tør bruge løs, må det efterhånden koste »3« rimeligt voldsomt?

»Det koster os dér, hvor kunderne er. Samlet set bliver det til noget, men ikke alle lande er jo topdestinationer. Men vores betragtning er, at vi vil satse på et område, som kunderne ville vælge os for frem for konkurrenterne. Det holder stik. Og det er en sundere og bedre måde for os at skille os ud på end at give tilskud til nye mobiltelefoner. Vi fik sidste år omkring 70.000 nye kunder, og det var ikke sket uden 3LikeHome. Alternativt skulle vi have givet store tilskud til telefoner, men det kan de andre selskaber også gøre, og det husker folk os ikke for. Nu forbinder folk attraktiv udlandstelefoni med »3«, og selv om Telia har et produkt, der vil konkurrere med os, mener jeg, at vi har sat os på det marked,« siger »3«-topchefen.

Konkurrenterne rammes nu

Han mener samtidig, at »3« lige så godt kunne udnytte situationen nu, inden EU fra 15. juni 2017 helt afskaffer roamingpriser.

»Det slag, som det har været for os at tage disse indtægter væk og lægge udgifterne til, rammer de andre selskaber nu. Vi har allerede taget nedgangen, hvor TDC og Telenor - og Telia i lidt mindre omfang - får regningen nu,« konstaterer Morten Christiansen.

EU tvangssænkede 30. april igen alle priserne på at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen i de 28 lande. Det skete med eftertryk og for sidste gang. Det koster nu kun 46 øre pr. påbegyndt minut at ringe op mod før 1,76 kroner i minuttet. Bliver man ringet op, er minutprisen nu 10 øre mod 46 øre, og sender man en SMS, koster den 18 øre mod 55 øre. Bruger man data på sin telefon (eller kobler computeren til mobilnettet), er prisen pr. forbrugt megabyte faldet fra 1,86 kroner til 0,46 kroner.

»3« ejes med 60 procent af hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoa, der ejes af Asiens rigeste mand Li Ka-shing, mens den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab, Investor AB, ejer de resterende 40 procent.

»3« havde ved udgangen af marts 1,16 millioner mobilkunder i Danmark og et driftsresultat på 151 millioner kroner ud af en omsætning på 1,04 milliarder kroner i januar-marts.