»3« trækker EU i retten efter nej til fusion

Margrethe Vestagers afvisning af britisk opkøb skal nu for EU-Domstolen.

»3«s ejer er vred over EUs afvisning af den planlagte milliardfusion i Storbritannien og trækker derfor EU-Kommissionen i retten. Arkivfoto: »3« Fold sammen
Læs mere

Ejerne af teleselskabet »3« trækker nu EU-Kommissionen i retten, efter at konkurrencekommissær Margrethe Vestager nedlagde forbud mod, at »3«s britiske selskab kunne købe en konkurrent og dermed blive landets største mobilselskab.

CK Hutchison, som også ejer 60 procent af »3« i Danmark og Sverige, bekræfter, at sagen nu er indbragt for EU-Domstolen. Hutchison ønsker at købe spanske Telefónicas britiske selskab O2, men EU sagde i maj nej til købet med henvisning til, at det vil skade konkurrencen i Storbritannien at få et selskab mindre, så der fremover kun var tre store selskaber i landet.

Margrethe Vestagers beslutning lå i tråd med de britiske telemyndigheder Ofcoms indstilling.

Hvorfor det har varet så længe, før Hutchison reagerede, fremgår ikke.

Fusionsplaner kan ikke gentages

Telefónica, der er et af de store, europæiske teleselskaber, er siden gået i gang med at få solgt en mindre aktiepost i O2. Derfor vil en afgørelse ved EU-Domstolen, som sagtens kan være år ude i fremtiden, næppe kunne føre til en genoptagelse af fusionsforhandlingerne.

Hutchison kan derimod få erstatning fra EU, som kan bruges til at skærpe konkurrencen i Storbritannien med de nærmeste konkurrenter, BT (tidligere British Telecom) og Vodafone. Her står selskaberne over for snart at skulle byde på flere mobilfrekvenser for at sikre ordentlig og bredere dækning. Det vil kræve store investeringer.

Margrethe Vestager har en anden »3«-sag liggende på sit bord, nemlig den mulige godkendelse af »3«s fusion i Italien med selskabet Wind.

I Danmark opgav Telia og Telenor deres planlagte fusion i september 2015, efter at det stod klart, at EU ville sige nej til den af frygt for, at den ville skabe to store blokke - TDC og Telia/Telenor - med »3« som en klemt treer. »3« havde i Danmark arbejdet massivt for at få EU til at afvise fusionen.

EU-Kommissionen har tidligere godkendt lignende fusioner i Irland, Tyskland og Østrig.

Hutchison-konglomeratet har hjemme i Hongkong og ejes af Asiens rigeste mand, Li Ka-shing.