»3«-topchef: Drop gravkoen, og gå i luften - så får flere god internetforbindelse

Det vil være langt billigere at sætte de nødvendige mobilmaster op i områder af Danmark med dårlig mobil- og internetdækning end at grave kabler ned, sådan som politikerne satser på, siger »3«s danske topchef.

Det er dyrt at grave kabler ned, især over store afstande. Derfor ville det give bedre mening at sætte mobilmaster op i plagede områder, hvor de kommer flere til gavn, mener »3«s administrerende direktør. Arkivfoto: Nils Meilvang, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er helt skævt, at politikerne kun tænker i nedgravede kabler, når de vil have bedre internetforbindelser ud til samtlige danskere - for det vil være langt billigere mange steder at sætte en mobilmast op og levere forbindelsen gennem luften.

Det siger topchefen i Danmarks fjerdestørste mobilselskab, »3«, Morten Christiansen, mens endnu 40 millioner kroner er ved at blive fordelt i støtte til områder, hvor mobil- og internetdækningen lige nu er elendig.

»Det er afsindigt dyrt at grave kabler ned, og det virker ikke af debatten, som om politikerne er klar over, at der er to sammenlignelige teknologier - kabler og mobil. Samfundsfagligt taler vi helt andre priser på at etablere dækning, hvis man gør det mobilt, og det er paradoksalt, at man får indtægter fra mobilselskaberne og bruger pengene på at etablere kablede forbindelser,« siger Morten Christiansen.

Mobildækning gavner flere i området

SFs leder, Pia Olsen Dyhr, foreslog i sidste uge at sætte 600 millioner kroner ekstra af som økonomisk håndsrækning til bedre forbindelser de steder i landet, hvor det kniber med at få tele- og internetselskaberne til selv at investere, fordi de ikke finder det rentabelt. De 600 millioner kroner skal tages af de penge, som teleselskaberne har betalt for at kunne leje radiofrekvenser til mobiltelefoni i Danmark. Den seneste såkaldte frekvensauktion i september 2016 indbragte statskassen over en milliard kroner, som TDC, Telia, Telenor og »3« betalte for at kunne beholde adgangen til mobilfrekvenserne.

Morten Christiansen fra »3« medgiver, at det nogle steder giver bedre mening at grave kabler ned, f.eks. hvor mange mennesker er samlet i boligblokke, fordi mange brugere på samme mobilmast eller -antenne betyder, at man alle deler den signalstyrke, som er til rådighed.

»Det koster omkring en million kroner at sætte en mast op, og med 80 millioner til rådighed sidste år svarer det til, at vi kunne dække tre-fire provinsbyer godt og grundigt. Man skal samtidig huske, at hvis der sættes mobilmaster op, vil området generelt have gavn af dem. Det er ikke begrænset til de adresser, hvor der kommer et kabel ind,« siger »3«s topchef.

Til omkring halv pris

»3«s netværksfolk har gennemgået alle de 3.736 adresser, som fik tilskud fra bredbåndspuljen i 2016. Her blev der brugt 80 millioner kroner af bredbåndspuljen.

»Gennemsnitsprisen er således tæt på 22.000 kroner pr. adresse, og dette relativt høje beløb skyldes, at dækningen kommer via kablede forbindelser, som kræver opgravning af indkørsler, fortove og mindre landeveje,« konstaterer Morten Christiansen.

Ud fra mobildækningen i dag mener »3«, at over 70 procent af husstandene ville kunne få mobilforbindelser på mindst 10 megabit i sekundet - 20 procent af dem ville kunne fra 30 megabit i sekundet og deropad. Samlet set ville man for 35-40 millioner kroner - eller godt halvdelen af de brugte penge - kunne have udbygget mobilnettene ved de 3.736 husstande, så en stor andel kunne have fået internethastigheder på op til 50 megabit i sekundet.

Går pengene de rigtige steder hen?

Anden runde af uddelinger fra den statslige bredbåndspulje er i gang nu, og ved ansøgningsfristen havde 72 projekter fra 21 kommuner i hele landet - dækkende 5.700 adresser - søgt om tilskud for i alt 150 millioner kroner. Det er næsten fire gange så meget, som der er sat penge af til. Hvem der får del i pengene, afgøres til november.

Selve bredbåndspuljen er i øjeblikket sendt i offentlig høring frem til 23. oktober for at få indspark til, om den har virket efter hensigten og faktisk har bidraget de rigtige steder, samt om den skal ændres. Her har især de kriterier, som har været lagt til grund for, hvem der får penge fra puljen, været under kritik. Energistyrelsen, som administrerer bredbåndspuljen, skal senest 23. oktober have kommentarer og forslag. Herefter skal energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) drøfte med de politiske partier, hvad der skal ske med puljen i 2018 og 2019.

Bredbåndspuljen blev oprettet i februar 2016 i et politisk forlig mellem Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative og er på 200 millioner kroner, som skal fordeles over fire år. I 2016 blev de første 80 millioner brugt. De sidste tre år er der 40 millioner kroner om året.