3 sætter turbo på mobilnettet

Det mobile bredbånd haler ind på det gammeldags fastnetbaserede i hastighed. 3 sætter farten op til 21 mbit.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den øvre grænse for, hvor hurtigt man kan surfe via mobilnettet, bliver nu rykket endnu en gang - og denne gang et ordentligt hug. Det er selskabet ‘3’, der i en del måneder har været i gang med at opgradere selskabets mobilnet, så brugerne kan få hastigheder på op mod 21 mbit. Foreløbig kan det dog kun lade sig gøre i København og Århus - men udbygningen af nettet på landsplan forsætter.

Selskabet ‘3’ har fra sin begyndelse satset hårdt på 3G-teknologien, men har haft problemer med at vinde afgørende markedsandele i Danmark. Derfor blev livet en del lettere for selskabet, da danskerne sidste år for alvor begyndte at tage det mobile bredbånd til sig. Både Telia, TDC og Telenor er i gang med at udbygge deres mobilnet i rivende hast, men ‘3’ har på grund af sit forspring med teknologien, vundet flere tests for at have det mest udbyggede net.

Mobilt bredbånd er flere gange blevet spået en stor fremtid - og endda en fremtid, hvor det til slut vil ende med at overhale det fastnetbaserede bredbånd i udbredelse. Det skyldes blandt andet, at teknologien udvikler sig med stormskridt. I øjeblikket er normen dog enten forbindelser på mellem en og syv megabit, men i fremtiden vil hastighederne via mobilt bredbånd eksplodere langt ud over de 21 megabit, som 3 nu tilbyder.

Det kommer til at ske de kommende år, når den næste generation af mobilnet, LTE, bliver udbygget. På den anden side af sundet er svenskerne eksempelvis blevet stillet i udsigt, at de kan surfe med hastigheder, der langt overstiger 100 mbit.

Det er hastigheder, som kun fiberoptiske kabler i øjeblikket kan konkurrere med - og som kan opnås, selv om man sidder med sin bærbare på en badebro i sommerlandet. Det kræver dog i første omgang, at teleselskaberne kan finde penge at smide på bordet når licenserne til LTE sendes på auktion næste år.