»3« melder om rekordinteresse for ny iPhone

Langt flere danskere har i år forudbestilt de nye iPhone 7-telefoner end ved sidste års forudsalg. Til gengæld binder de sig et halvt år hos »3«. Det store spørgsmål er, om de kan få den ønskede model og farve på førstedagen.

iPhone 7 og den større iPhone 7 Plus ligner til forveksling sidste års modeller men er blevet forbedret på en række områder. Mange påpeger dog, at der ikke er den store forskel i forhold til konkurrenterne. iPhone-telefonerne frigives 16. september, også i Danmark. Arkivfoto: Stephen Lam, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lam
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods den generelt matte modtagelse af Apples nye iPhone 7-telefoner uden afgørende, nye funktioner er der lagt op til en rekordstor interesse blandt danskerne, som allerede på den første time fredag morgen, hvor telefonen kunne forudbestilles hos teleselskabet »3«, har skrevet sig op i et antal, der overgår, hvad »3« havde af forudbestillinger på sidste års iPhone-model.

Det fortæller David Elsass, der er privatkundedirektør hos »3«, uden at ville ud med konkrete tal på interessen, men det betyder også, at han ikke nødvendigvis kan garantere at kunne levere, hvad folk faktisk bestiller, når telefonerne frigives 16. september.

»Nej, det kan jeg ikke, men jeg er sikker på, at vi på et tidspunkt kan levere, hvad folk bestiller. Det kommer helt an på, hvordan efterspørgslen fordeler sig på farve og antal gigabyte på telefonen, men det giver vi kunderne besked om, lige så snart vi kan gøre status. Vi har bestilt rigtigt, rigtigt mange telefoner - nok flere, end vi kan sælge. Så handler det om, hvordan Apple kan levere, for telefonerne lanceres i rigtigt mange lande samtidig. Vi har bestilt mere end rigeligt. Så må vi afvente og se, men første levering ser faktisk fornuftig ud,« siger David Elsass til Berlingske.

Underbyder konkurrenterne

En forudbestilling sker ved, at man bruger sin NemID og tilknytter en betaling, som udløses, så snart telefonen leveres. Der er ikke blot tale om, at folk markerer en interesse for at købe telefonen.

Omkring 90 procent af de iPhone-telefoner, som »3« får hjem, leveres til dem, der forudbestiller - både som privat- og erhvervskunder og som kunder hos »3«s lavprisselskab Oister. De resterende ti procent er forbeholdt butikkerne.

»Og der kommer helt sikkert kunder, som vil ligge i kø hele natten foran vores butik på Strøget i København. Jeg gætter på, at vi vil tage den største del af iPhone-salget, for det ser ud til, at vi er 500 kroner billigere med iPhone 7 og 600 kroner billigere med iPhone 7 Plus end konkurrenterne inklusiv abonnement. En del skifter selskab, fordi prisen er skarp, andre forlænger deres abonnement hos os i seks måneder på deres nuværende abonnement, og derfor tør vi godt give et tilskud til mobiltelefonen,« tilføjer han.

For at købe telefonen billigere skal man altså forlænge sit abonnement og bliver dermed bundet i de seks måneder, som teleselskaberne må holde på privatkunder på, før man kan sige abonnementet op og tage sin telefon med sig til et andet selskab.

Op til 300 kroner at spare

Prissammenligningstjenesten Samlino.dk har set på, hvad iPhone 7-telefonerne kan komme til at koste danskerne. Den samlede pris for et abonnement i seks måneder plus en iPhone 7 med 128 gigabytes lagerplads svinger fra 6.770 til 7.083 kroner med »3« som det billigste og YouSee som det dyreste selskab.

»Man bør se på sit behov for telefoni og de ekstra tjenester og ud fra det tage en beslutning om, hvilket selskab der bedst matcher ens behov,« siger Samlinos direktør, Kristian Pitzner.

Han minder om, at selv om man vælger at afbetale telefonen over to år, kan man efter seks måneder skifte selskab, hvis man vil, og blot fortsætte afbetalingen på selve telefonen dér, hvor man købte den.

»Call Me har faktisk ingen binding, så dér kan man frit skifte abonnement, hvis ens behov ændrer sig,« siger han.
Ifølge David Elsass fra »3« vælger omkring 75 procent af kunderne at afbetale over ti, tyve eller tredive måneder.

Ingen kø efter billigere 2015-model

Afhængig af postomdelingen vil forudbestillingerne blive leveret fredag eller måske lørdag.

Samtidig med de nye telefoner sænkes prisen på sidste års model. Dem er der dog ingen, der ligger i kø for at få til bedre pris.

»Nej, ingen ligger i kø for dem, men i løbet af et par dage melder folk sig ofte. Man forventer jo, at prisen på sidste års model samtidig falder, og derfor daler efterspørgslen på Apple-produkter altid over sommeren. Den dalende efterspørgsel har dog ikke påvirket iPhone SE, hvor det er den mindre størrelse, der afgør folks valg,« forklarer David Elsass.

Hvor meget betyder prisen? De nye iPhone 7-telefoner ligger jo i den absolut dyre ende.

»For dem, der skal have det nyeste, betyder prisen nok ikke voldsomt meget. De skal bare have den. Og hvis man lige har smadret skærmen på sin iPhone 6 og ikke gider betale 1.500 kroner for at få den repareret, er man ikke særligt prisfølsom - man er nærmest desparat. Så de første fire-fem måneder er prisfølsomheden ikke ret stor,« siger kundedirektøren.

Samsung-salget er vokset

»3« sælger ifølge ham »generelt noget mere Apple end Samsung«.

»Men i år har været et rigtigt godt Samsung-år med en ret markant stigning,« tilføjer David Elsass.

Ifølge analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, sad Apple april-juni på 47 procent af det danske mobilsalg med Samsung på andenpladsen med 32 procent. Huawei er tredjebedst sælgende mobilmærke med 8 procents markedsandel.

Samlet set sælges der dog flere Android- end Apple-/iOS-telefoner, nemlig 52 procent mod 47 procent.