»3« kræver en mio. kunder fra Telia og Telenor

Den internationale topchef for »3«-koncernen stiller nye krav til EU i forbindelse med fusionen mellem Telia og Telenor. Han kræver at få en del af kunderne.

Topchef i »3«s ene ejerselskab, hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoa, Canning Fok (til venstre), kræver, at EU sikrer massive indrømmelser, hvis fusionen mellem Telia og Telenor skal gå igennem. Her er han tidligere på besøg hos »3«s danske direktør, Morten Christiansen. Arkivfoto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Mobilselskabet »3« kræver, at Telia og Telenor afgiver stort set lige så mange kunder i Danmark, som »3« selv har i dag, eller lige under en million, hvis EU giver »3«s konkurrenter lov til at fusionere.

Det siger Canning Fok, som er topchef i hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoa, der ejer 60 procent af »3«, til Børsen. Han frygter, at »3« vil blive helt klemt, hvis Telenor og Telia - henholdsvis næst- og tredjestørst i Danmark - får EU-godkendelse til at slå sig sammen i Danmark, sådan som de har søgt om.

»3«: Vi vil have 25 procent

Det vil gøre dem lige så store på mobilområdet som TDC, men TDC vil fortsat være størst på alle tre øvrige områder: fastnettelefoni, internetforbindelser og TV. TDC og Telia/Telenor vil begge sidde på omkring 41-42 procent af det danske marked ved en fusion, mens »3« selv har omkring 13 procent.

»Vi bør ikke være efterladt på 13, men vi bør i stedet have 25 procent. Vi skal have kritisk masse i relation til at kunne forrente vores investeringer. Vi skal kunne slås på lige vilkår. De skal overføre kunder til os, det bør være en rimelig del af denne aftale,« mener Canning Fok.

Hutchison Whampoa ejes af Asiens rigeste mand Li Ka-shing og deler ejerskabet af »3« med den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab, Investor AB, der ejer 40 procent af telekoncernen.

Afgørelse falder i september

Det er op til EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) at beslutte, om Telenor og Telia - som begge hører til blandt verdens ti største mobilselskaber - får lov til at gå sammen. Hendes afgørelse falder i begyndelsen af september, og hun har gentagne gange udtrykt bekymring for, om telefusioner vil betyde højere priser for forbrugerne.

Flere eksperter har tidligere over for Berlingske påpeget, at en EU-godkendelse sandsynligvis kun sker med visse krav til Telia og Telenor. De fleste har peget på, at »3« vil få adgang til Telias og Telenors mobilnet i de dele af Danmark, hvor »3« ikke selv dækker men i dag lejer sig ind på TDCs net.

»3« har selv forsøgt at blive en del af en fusion i Danmark, hvor teleselskaberne for flere år siden anerkendte, at der var for mange på markedet. Det mislykkedes dog.

EU-Kommissionen har de seneste to år godkendt telefusioner i Østrig, Tyskland og Irland på visse betingelser.

 

LÆS MERE