»3« er den store mobilvinder

37.000 nye mobilabonnenter er kommet til Danmarks fjerdestørste teleselskab på tre måneder, og selskabet tjener samtidig flere penge.

På intet tidspunkt siden 2012 er »3«s kundetal gået tilbage. Lavprisselskabet Oister, som »3« ejer, er med til at sikre den fortsatte fremgang for det kinesisk-svenskejede selskab. Arkivfoto: Carsten Andersen, »3« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»3« ser ud til at blive den helt store vinder oven på balladen om stigende mobilpriser i forbindelse med, at EU har afskaffet roaminggebyret.

Teleselskabet, som er Danmarks fjerdestørste, har i april-juni igen trukket masser af kunder til sig, og samtidig tjener selskabet flere penge end nogen sinde.

37.000 nye mobilkunder på tre måneder

37.000 ekstra abonnementer er der tegnet hos »3« og lavprisselskabet Oister, der dermed er oppe på 1.249.000 mobilkunder i Danmark. Telenor - Danmarks næststørste teleselskab - hentede i samme periode 11.000 nye mobilkunder, og dermed ventes der i spænding på Telia og især TDC, som kommer med regnskab henholdvis torsdag i denne uge og 10. august.

Omsætningen er faldet fra 703 til 672 millioner kroner i forhold til for et år siden. Til gengæld er driftsresultatet før afskrivninger (EBITDA) steget fra 126 til 190 millioner kroner, og dermed er også indtjeningsgraden vokset, fra 18 til 28 procent, viser regnskabet, som kom onsdag morgen.

»Det er herligt at konstatere, at vores plan om at vokse går, som den skal. Der blev rusket op i hele markedet på baggrund af EUs regulering i 2. kvartal, og det har udviklet sig positivt for os. Oister valgte at »nøjes med« at inkludere det minimum af data til roaming i EU, som EU kræver, for til gengæld som sædvanlig at kunne være bedst på prisen. »3« fortsatte med »3LikeHome« og tilbuddet om gode mængder data til roaming i store dele af verden for de rejselystne danskere på samme vilkår som før EUs regulering,« siger administrerende direktør for »3«, Morten Christiansen, i en kommentar.

Færre solgte telefoner rammer omsætningen

»3« har siden 2014 gjort det muligt at bruge op til 10 gigabyte data i udlandet uden ekstrabetaling. EU gjorde det fra 15. juni ulovligt at tage ekstrapris, når man taler eller bruger data i de øvrige 27 EU-lande. Det medførte prisstigninger på 10-20 kroner om måneden på en lang række mobilabonnementer hos danske teleselskaber, ligesom visse abonnementer blev ændret, så de fremover kun virker inden for Danmarks grænser.

Den lavere omsætning skyldes ifølge Morten Christiansen, at der ikke er solgt så mange smartphones i »3«s butikker som sidste år.

»Driftsresultatet er til gengæld steget sammenlignet med både forrige kvartal og samme kvartal sidste år, så vi er alt i alt godt tilfredse med indsatsen og resultatet for 2. kvartal,« siger teletopchefen.

»3« mister kunder i Sverige

Hvor »3« i Danmark siden 2012 kun har oplevet kundefremgang, går »3« i Sverige derimod tilbage for fjerde kvartal i træk og er nu nede på 2,0 millioner mobilkunder. Både omsætning og driftsresultat vokser dog, sidstnævnte er nu på 584 millioner svenske kroner, og indtjeningsgraden ligger på 30 procent.

»3« ejes med 60 procent af hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoa med Asiens rigeste mand, Li Ka-shing, i spidsen og med 40 procent af den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab, Investor AB. »3« i Danmark og »3« i Sverige fungerer som et selskab med to filialer.

»3« Scandinavia har i 2. kvartal taget et ikke-garanteret banklån på 4,3 milliarder svenske kroner »for at sikre fortsat vækst«, fremgår det af kvartalsregnskabet fra Investor AB. Dermed er selskabets nettogæld steget fra 1.372 millioner svenske kroner ved årsskiftet til nu 4.452 millioner kroner.