»3« dropper dyr roaming i USA

Fra på mandag kan man bruge telefonen og dataforbindelsen til danske priser, bare man kun ringer til danske numre fra USA.

Fra 16. november kan danske »3«-kunder bruge deres mobilabonnement med både tale og data i USA til samme pris, som hvis de var i Danmark. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det mindste af de fire store teleselskaber i Danmark, »3«, trækker nu et trumfkort og gør det fra på mandag slut med ekstremt dyre mobilpriser, når man bruger mobiltelefonen eller sin dataforbindelse i USA.

»3« gør USA, som er danskernes største rejsedestination uden for Europa, til en del af sin 3LikeHome-tjeneste, som blev lanceret i marts 2014 og siden er udvidet til stadig flere lande, så man nu i store dele af Europa samt Hongkong, hvor »3«s hovedejer, konglomeratet Watchison Whampoa, har hovedsæde, kan bruge sin mobiltelefon og sit dataabonnement, som om man var i Danmark, uden at skulle betale den dyre roamingafgift - så længe man kun kontakter danske telefonnumre.

»3«: Vi tager en smerte væk

Dermed trækker »3« nu et trumfkort, for de fjernede roamingpriser i Europa har været en stor magnet for selskabet, som har fået mange nye kunder på den konto. 3LikeHome er en del af alle »3«s abonnementer fra 130 kroner og opefter om måneden og opefter. Eksisterende kunder skal skifte til et af disse abonnementer, hvis de vil være med. Der er dog en forbrugsgrænse på maksimalt 10 gigabyte data om måneden.

»Vi forventer, at dette vil fortsætte med at cementere den generelt positive udvikling for os og »3«s position på udlandstelefoni. Det er jo en rabat men af en type, som vi godt kan lide, fordi man får mere for pengene - altså mere værdi i pakken - for det beløb, som man lægger. Samtidig giver det os image og en positionering. Vi kunne sagtens have f.eks. givet større tilskud til mobiltelefoner, men det kan man bare ikke eje i mere end 20 minutter - så har de andre overgået det. Her forstår folk, at det er det, vi står for. Vi rammer noget, som er populært og tager en smerte væk, så man ikke skal frygte en kæmpe regning bagefter,« siger Morten Christiansen, administrerende direktør for »3«.

Han vil ikke ud med, hvad det koster »3« i tabt omsætning.

»Selvfølgelig taber vi indtægter, men i takt med at mobilmarkederne ikke vokser så meget som tidligere, bliver også amerikanske teleselskaber nemmere at snakke med. Vi ville ikke gøre dette, hvis vi ikke troede på, at der var en god forretning i det. Der er rigtigt mange erhvervsrejser til USA, hvilket er interessant for og derfor vejer tung i beslutningen, men jeg tror bestemt også, at privatmarkedet er interesseret,« siger Morten Christiansen.

Sammen med USA føjes også Puerto Rico, De Amerikanske Jomfruøer og Singapore til »3«s liste.

Roaming væk i EU i 2017

De 28 EU-lande nåede for nylig til enighed om at afskaffe den forhadte roaming helt fra 15. juni 2017 og forinden - fra april 2016 - give priserne et ordentligt gok nedad. Men det gælder kun i EU samt i Norge, Island og Liechtenstein, som følger EU-lovgivningen.

I alle øvrige lande koster det fortsat en formue at bruge tale og data, og der er ingen udsigt til internationale indgreb for at få priserne bragt ned.

Teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, som rådgiver teleselskaber verden over, kalder »3«s udvidelse »spændende« men vurderer, at det især vil være det for erhvervsabonnementerne.

»Glem de danskere, der tager på ferie en gang om året i USA, men for erhvervskunder bliver det et konkurrenceparameter. Store danske virksomheder kan få tilsvarende aftaler med andre selskaber, men det betyder noget for de små og mellemstore virksomheder, der arbejder i USA. Her bliver det interessant,« vurderer John Strand.

Roaming forsvinder ikke globalt

Morten Christiansen fra »3« tror ikke på, at roaming kan afskaffes på verdensplan som i EU.

»Den mulighed er ufatteligt lille, nærmest nul. Men i den vestlige verden er tilvæksten af nye mobilkunder enten stoppet eller meget aftagende, og så kikker man efter nye indtægtsområder. Derfor er det naturligt med konkurrence på roaming,« siger »3«-topchefen.

Han oplever, at TDC, Telenor og Telia også forsøger sig.

»Men det er mit indtryk, at konkurrenterne har meget højere priser. Vi har fået konkurrence, derfor er det vigtigt at forsvare voresposition. Folk skal kunne bruge deres smartphone hvor og når som helst uden at skulle spekulere over, om der kommer en kæmpe regning. Vi vil gerne være det foretrukne selskab for folk, der rejser,« fastslår Morten Christiansen.