»3« åbner 4G for alle

Til september åbner »3« landets tredje supermobilnet. Det får dækning i de 15 største byer - mod konkurrentens 145 byer.

Mobilkampen skærpes til efteråret, når Danmarks tredje 4G-net åbner til september. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Danmarks tredje supermobilnet åbner til september, vil det fra begyndelsen dække lidt over hver tredje dansker.

Det lover »3«, det mindste af de fire store teleselskaber med eget net i Danmark, forud for åbningen af 4G-/LTE-mobilnettet, som har datahastigheder, der ligger fem-ti gange højere end på dagens mobilnet.

Telia tyvstartede

Åbningen af »3«s 4G-net sker næsten to år, efter at Telia som det første åbnede sit net. Det skete i december 2010 og var mest af alt et spørgsmål om at komme først, for det dækkede kun i den absolut indre by i København og Aarhus.

TDC åbnede sit 4G-net for et lille år siden, men Telia sælger fortsat langt billigere abonnementer og dækker langt bredere end TDC.

Telenor, som er Danmarks næststørste teleselskab efter TDC, har endnu ikke meldt en åbningsdato ud, men Telenor og Telia er nu gået i gang med at slå deres mobilnet i Danmark sammen efter at have fået grønt lys fra konkurrencemyndighederne. Dermed vil Telenor-kunder kunne bruge Telias nuværende 4G-net, så snart der åbnes for de fælles sluser. Telia oplyser selv, at dets 4G-net dækker 75 procent af befolkningen, nemlig i 145 byer med over 4.000 indbyggere.

Alle får adgang

Siden januar har »3« gjort teknikken og masterne klar i de 15 største byer i Danmark, og inden nytår lover selskabet, at halvdelen af den danske befolkning vil være dækket gennem 800 master i de 15 byer. Administrerende direktør Morten Christiansen vil dog ikke fortælle, hvad prisen bliver. I første omgang får alle selskabets kunder adgang til den højere hastighed uanset abonnement og vel at mærke uden at betale ekstra, så længe de befinder sig i et område, der har 4G-dækning. Ellers vil man kunne købe et dataabonnement med meget stort dataforbrug »til en skarp pris«, som henstår i det uvisse.

»3« ejes med 60 procent af Hongkong-konglomeratet Hutchison Whampoa og med 40 procent af den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab Investor AB.

Kampen om SIND Ungdom